28.07.2024.

17:40

Foto: prinstskrin

Planeta

Kakva taktika Rusa, genijalno! I Njujork tajms odao priznanje Putinovim trupama: Situacija je kritična, brzina napredovanja zabrinjava...

"Vojni analitičari kažu da brzi uspesi odražavaju povećanu sposobnost Moskve da iskoristi pukotine u ukrajinskim linijama odbrane, koje su u lošem stanju zbog nedostatka ljudstva i kontinuiranih ruskih napada duž više od 600 milja fronta", piše list.

Naime, ruska vojska pažljivo prati bataljone OSU, identifikujući one koji su najranjiviji, i napada ih velikim brojem vojnika i tehnike.

Uspesi Rusije ugrožavaju poslednje odbrambeno uporište OSU u Donjeckoj oblasti, izjavio je ukrajinski novinar Jurij Butusov.

Sada se ruska vojska nalazi na udaljenosti od artiljerijskog dometa od ključnog puta koji povezuje Pokrovsk sa ukrajinskim uporištima u tom području.

"Situacija je kritična, jer brzina napredovanja neprijatelja izaziva zabrinutost", prenosi njegove reči "Vašington Post".

Ranije je glavnokomandujući OSU Aleksandar Sirski izjavio u intervjuu za britanski list "Gardijan" da se situacija na frontu razvija nepovoljno po ukrajinsku vojsku. On je takođe ukazao na to da Rusija ima superiornost u vazduhoplovstvu i snažnu protivvazdušnu odbranu, što neće omogućiti obećanim lovcima F-16 da se približe frontu na manje od 40 kilometara. Glavnokomandujući je priznao da bez mobilizacije Ukrajina neće moći da stvori potrebne rezerve i brigade. On je pozvao građane Ukrajine, koji žive izvan zemlje, da se takođe uključe u mobilizaciju.