29.07.2024.

06:40

Foto: EPA/Shutterstock

Planeta

Prekipelo! Rusija se uključuje u sukob na Bliskom istoku?! Iranci pozvali Putina da reši stvar: Samo on može...

U subotu je izraelska služba hitne pomoći saopštila da je u napadu na naselje Madždal-Šams na Golanskoj visoravni poginulo 10 ljudi, a kasnije je broj žrtava porastao na 12. Izrael je za napad okrivio "Hezbolah".

- Uzimajući u obzir da SAD i Velika Britanija igraju ulogu provokatora u ovom sukobu, a Izrael želi da izvrši ovaj napad uz odobrenje SAD, ne može se očekivati da će SAD, Velika Britanija, pa čak i Francuska sprečiti početak ovog konflikta... Jedini član Saveta bezbednosti koji ima pozitivan pristup sprečavanju ove napetosti i ovog konflikta je Rusija - rekao je Modaber.

Stručnjak je istakao da Moskva stalno ulaže napore kao posrednik u sprečavanju sukoba, ali treba imati na umu da Tel Aviv planira da započne novi sukob u regionu, potpuno usklađujući svoje akcije s Vašingtonom i Londonom. Prema njegovim rečima, Izrael planira da izazove veliki sukob koji bi mogao da pređe granice Libana i zahvati Siriju. Političar veruje da se Izrael danas nalazi u blokadi, te zbog toga preduzima ovakve korake: nakon neuspeha u svojim operacijama, pokušava da proširi zonu sukoba, uvlačeći SAD i Veliku Britaniju.

Ipak, kako napominje Modaber, uprkos krizi u regionu, Izrael će, ako započne operaciju, dobiti snažan odgovor od snaga otpora bez obzira na veličinu sukoba koji izazove. Prema rečima eksperta, čak i ako sukob bude ograničen (što je, prema njegovim rečima, verovatno), "osovina otpora" će odgovoriti znatno snažnije nego što to SAD očekuju.

Modaber je nazvao incident na Golanskoj visoravni "operacijom pod lažnom zastavom" s ciljem obmanjivanja javnosti. Dokazi, objašnjava ekspert, pokazuju da je napad izvršen iz izraelskog "Gvozdenog kupola" i da "Hezbolah" nije imao veze sa događajem.

Što se tiče Teherana, političar je siguran da neće direktno ući u sukob s Tel Avivom, osim u slučaju napada na iranske objekte, kao što se dogodilo kada je izraelska avijacija u proleće ove godine napala iranski konzulat u Damasku. Međutim, dodaje ekspert, snage otpora u regionu danas poseduju dovoljnu moć da pruže Izraelu dostojan odgovor, koji će takođe ugroziti interese ne samo Izraela, već i njegovih podržavalaca, Sjedinjenih Američkih Država.