29.07.2024.

13:40

Foto: Reuters/shutterstock

Planeta

Bukti rat! Evropa kreće na Trampa! Još nije ni postao predsednik, EU već započela akciju! "Branićemo se..."

- Moramo pokazati da smo partneri SAD-a, a ne njihov problem. Tražićemo načine za sklapanje sporazuma, ali smo spremni da se branimo ako bude potrebno. Nećemo se voditi strahom - prenosi list reči jednog od zvaničnika u Briselu.

Predstavnici Evropske unije planiraju da održe pregovore sa Trampovim timom kako bi sastavili listu proizvoda koje bi Unija mogla da kupuje. U slučaju da potencijalni predsednik SAD-a, po stupanju na dužnost, uvede visoke tarife na evropsku robu, Evropska komisija će primeniti recipročne mere, navodi se u članku.

Glavni ekonomista "Goldman Saksa" Jan Hacijus, čije reči prenosi "FT", upozorio je da će trgovinski rat naneti veće štete EU nego SAD-u. Evropska unija bi u tom slučaju izgubila jedan procenat BDP-a, dok bi SAD izgubile pola procenta.

Ranije je "Ekonomist" izveštavao da je bivši predsednik SAD-a izjavljivao da je neophodno uvesti najmanje desetoprocentne carine na svu robu iz EU, dok njegovi savetnici pozivaju na još oštrije mere.

U 2018. godini Tramp je povećao uvozne tarife na evropske metale, što je nateralo Evropu da odgovori carinama na američke motocikle i viski. Međutim, 2021. godine Bajden je uspeo da postigne teško "primirje" i situacija se privremeno stabilizovala.