29.07.2024.

19:10

Foto: Reuters/Fotoilustracija

Planeta

Zelenski šokirao sve, razmotriće pitanje granica Ukrajine sa "odgovarajućim zemljama"! Kijev se sprema za kapitulaciju!

Za vojne analitičare i ovo je jasna poruka.  Razgovoraće o budućim teritorijalnim ustupcima Rusiji.

Zelenski nije nije otkrio ko će biti u krugu tih „odgovarajućih zemalja". Verovatno ne slučajno, odmah u nastavku je rekao da održava kontakte sa timom eks-predsednika SAD Donalda Trampa.

Dodao je da će do kraja novembra razraditi plan dejstava za uspostavljanje mira. Pritom je naglasio da Kijev ne može poći na prekid vatre dok Rusija "drži pod okupacijom teritoriju Ukrajine".

Kijevski politikolog Andrej Zolotarjov smatra da se Zelenski „sprema da proda Ukrajincima primirje kao pobedu".

The New York Times je, međutim, ocenio da brzo napredovanje ruskih trupa svedoči o njihovoj sposobnosti da pronalaze slabe tačke u odbrani ukrajinskih oružanih snaga.

List ukazuje da brzi prodori Rusa odražavaju povećanu sposobnost Moskve da iskoristi pukotine u ukrajinskim odbrambenim linijama. Oružane snage Rusije uočavaju oslabljene i neorganizovane ukrajinske jedinice, a takođe vešto koriste prednosti haotičnih povlačenja i neveštih rotacija".

Tako je samo u julu, ruska vojska je oslobodila devet naselja, gubici Ukrajinaca iznose desetine hiljada ubijenih i ranjenih.

I Washington Post, pozivajući se na ukrajinsko vojno osoblje i analitičare, tvrdi da su Oružane snage Ukrajine iscrpljene, da za ukrajinsku vojsku nastaje kritična situacija na frontu, sa elementima „ozbiljnog haosa."

Pre toga, 24. jula, američki magazin Forbes je objavio da su dva bataljona 31. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine pretrpela ozbiljan poraz kod Progresa u Donjeckoj Republici zbog problema sa komandovanjem.