29.07.2024.

20:00

Foto: EPA-EFE/EKATERINA SHTUKINA/

Planeta

Medvedev jasan, Rusija će novom predsedniku SAD dati šansu da spase Ameriku od ponora! Ali, strpljenje Moskve ima granice!

- Dok mu se bude birala zamena, slab i neuticajni predsednik će ostati na svom položaju, što je očigledno najzgodnije. Ali, on će u narednih šest meseci imati odrešene ruke. Vreme mu ističe, a on pod uticajem svog okruženja može još svašta natvoriti. Osim ako se ne dogodi nešto potpuno strašno - naglasio je Medvedev.

Ocenio je da su zapadne zemlje krive što je situacija u svetu maksimalno napeta i izrazio nadu da se tokom naredih šest meseci svet neće potpuno srušiti, a da izlapelom i nesposobnoom starcu neće dozvoliti da pritisne „crveno dugme".

Posebno je naglasio da će Moskva budućem predsedniku Sjedinjenih Država pružiti šansu da unapredi odnose i smanji globalne tenzije. Odnosno, da ispravi stvari.

- Rusija će učiniti sve da svoj narod zaštiti od najopasnijih pretnji koje „eksponencijalno rastu. Naravno, daćemo šansu novom američkom predsedniku da se konačno udalji od ponora u koji Zapad danas gura ceo svet. Ali, trenutna situacija ne uliva mnogo optimizma. U američkom establišmentu ne vidim ljude sa kojima je bilo moguće voditi dijalog i imati posla - istakao je Medvedev.