29.07.2024.

21:00

Foto: EPA

Planeta

Šokantni detalji iz Bele kuće! Sve je zataškano, čak ni batelirima, nisu dali da vide Bajdena, rekli su im da se pregrejao...

Donald Tramp je , nekoliko sati nakon Bajdenovog povlačenja, rekao u video reklami objavljenoj u ključnim državama, kao što su Arizona, Džordžija i Pensilvanija; "Kamala je učestvovala u tome. Ona je prikrivala Džoov očigledan mentalni pad."

To pokazuje da se Trampov štab već pripremao za mogućnost da Bajden odustane od kandidature nakon višenedeljnog pritiska demokrata, koji je počeo njegovim katastrofalnim nastupom u debati.

Sistematsko prikrivanje

Aksiosov reporter, Aleks Tompson , proveo je nedelje detaljno prateći kako se situacija odvijala u Beloj kući, način na koji su Bajdenovi najodaniji saradnici skrivali njegovo pravo kognitivno zdravlje od ostatka osoblja i umanjujući nagomilane probleme u javnosti. Bajdenovi najbliži saradnici su navodno na početku njegovog mandata preduzeli određene korake kako bi zaštitili predsednika od neželjenih kritičara. 

Oko američkog predsednika stvoren je mali krug ljudi, na čelu sa njegovom suprugom Džil Bajden, savetnikom prve dame Entonija Bernala i zamenicima šefa kabineta Bele kuće Eni Tomasini i Brusom Ridom i Bajdenovim višim savetnikom Stivom Riketijem. i bivši glavni strateg kampanje, Mike Donilom . 

Oni su navodno držali uzde i izgradili barijeru oko predsednika koja je otežavala da se sazna šta se tačno dešava. Čak je i osoblje u rezidenciji Bele kuće, koje brine o predsedničkoj porodici u privatnim odajama, držano podalje. 

U jednoj neobičnoj epizodi, koja se dogodila u julu 2021, Bajden je priredio zabavu na travnjaku Bele kuće na kojoj je proglasio „nezavisnost" od pandemije koronavirusa. U jednom trenutku, predsednik se naglo povukao u svoju sobu, a njegovi pomoćnici su sprečili batlere i osoblje rezidencije da mu pomognu, tvrdeći da je Bajden „pregrejan" od sunca i da mu je potreban odmor.

Jedan bivši zvaničnik predsedničke rezidencije rekao je za Aksios da je Džil Bajden bila „veoma zaštitnički nastrojena prema predsednici, a Entoni je samo nju štitio, pa nam često nisu dozvoljavali da uradimo bilo šta za njih". Osoba koja je upoznata sa situacijom rekla je za Fajnenšel tajms da su neki od obaveštajnih zvaničnika koji učestvuju u dnevnim brifinzima primetili predsednikov intelektualni pad još prošle godine, potkopavajući tvrdnje Bele kuće o njegovoj mentalnoj oštrini. 

Indikativno je i da je poslednji sastanak celog kabineta održan 2. oktobra 2023. godine, što je dodatno podstaklo spekulacije da se pravo stanje već duže vreme sistematski zataškava. I birači su primetili da se nešto dešava sa Bajdenom, jer su njegovi gafovi i promašaji sećanja postajali sve češći u javnim nastupima. Bajden je, navodno, radio samo od 10 do 16 časova, jer mu je nakon toga jako pala koncentracija i više nije mogao da se fokusira.

Ograničavanje pristupa

Istovremeno, oni koji su optuženi za prikrivanje pravog zdravstvenog stanja predsednika, tvrdili su da su to uobičajene intrige i pokušaji približavanja užem predsedničkom krugu.

Portparol Bele kuće Endrju Bejts rekao je za Aksios: „Postoje pojedinci u svakoj administraciji koji bi želeli da provode više vremena sa predsednikom. Bajdenov biograf Frenklin Foer piše za Atlantik da su mnogi Bajdenovi bliski saradnici sa njim decenijama, neki od ranih 1980-ih. „Za svoje najbliže savetnike, Bajden je figura zamrznuta u vremenu, još uvek dominantni patrijarh koji širi ljubav i bes. Oni žude za njegovom naklonošću, upravljaju njegovim besom, kalibrišu svoje argumente da pridobiju njegovu naklonost. U strukturi koju je Bajden izgradio oko sebe u To u Beloj kući, on je sam sebi glavni savetnik", primećuje Foer.

Na kraju, ograničenje pristupa predsedniku dovelo je do činjenice da su mnogi donatori, glasači i ljudi u Beloj kući bili zatečeni Bajdenovim nastupom na debati. Koliko će nedostatak transparentnosti naštetiti demokratama na predstojećim izborima?

Mnoge demokrate su se osećale izostavljenim i više nisu mogle nemo da posmatraju kako se njihove šanse za povratak u Kongres polako urušavaju. Počeli su sve glasnije da traže da Bajden odstupi i traži njegovu zamenu. Želja im se konačno ostvarila kada je u nedelju popodne Bajden odustao od kandidature i podržao Haris za svog naslednika. Ali pitanje političkog zataškavanja ostalo je da visi u vazduhu. Tramp je pozvao na istragu kako bi se otkrilo da li je Bela kuća pokušala da prikrije fizički i psihički pad američkog predsednika.