29.07.2024.

21:30

Foto: EPA

Planeta

Erdogan je islamofašista i lud je, a Tursku treba izbaciti iz NATO! Iz Holandije stigao šok zahtev, šta će sada Alijansa?!

- Islamofašista Erdogan preti da će napasti Izrael. Ovaj momak je potpuno lud. Tursku treba izbaciti iz NATO - rekao je Vilders u objavi na Tviteru.

Vilders je ovo napisao nakon što je Erdogan rekao da bi Turska mogla da uđe u Izrael kao što je ušla u Nagorno Karabah ili Libiju da spreči zločine.

Iz Izraela je usledila oštra reakcija u kojoj se Erdoganu preti sudbina Sadama Huseina, za koga je izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac napisao da je takođe pretio Izraelu.

Nakon toga su iz Turske saopštili da će premijera Izraela imati ista sudbina kao i vođa nacističke Nemačke Adolf Hitler. Hitler je izvršio samoubistvo nakon što su sovjetske snage ušle u Berlin.

Prema Statutu NATO alijanse, nije moguće isključiti nijednu članicu iz alijanse ako ona to sama ne želi. Turska je članica NATO-a od 1952. godine i ima drugu po veličini vojsku u alijansi i veoma važan strateški položaj.