30.07.2024.

11:35

Foto: EPA/Shutterstock

Planeta

Drama nakon izbora! Peru prekida diplomatske odnose sa Venecuelom? Opozvali svog ambasadora iz te zemlje!

Vlada Perua naredila je venecuelanskim diplomatama da napuste tu zemlju u roku od 72 sata, nakon što je izborna komisija Venecuele proglasila dosadašnjeg predsednika Nikolasa Madura za pobednika na predsedničkim izborima održanim u nedelju, prenosi Rojters.

Ministar spoljnih poslova Havijer Gonzalez-Olaečea izjavio je, odgovarajući na pitanje novinara Si-En-En-a da li će Peru prekinuti odnose sa Venecuelom, da to nije njihova želja, ali da ne mogu da isključe tu mogućnost.

Peru je juče saopštio da neće prihvatiti kršenje narodne volje građana Venecuele i opozvao svog ambasadora iz te zemlje.

Čile, Kostarika, Urugvaj, Gvatemala i Argentina juče su takođe saopštili da neće priznati rezultate predsedničkih izbora u Venecueli, dok su lideri Kube, Hondurasa i Bolivije pozdravili Madurovu pobedu.

Organizacija američkih država takođe danas održava vanredni sastanak na kojem će razgovarati o izborima u Venecueli.

Informer

 

Nacionalno izborno veće Venecuele saopštilo je juče da je aktuelni predsednik Maduro osvojio 51,2 odsto glasova i pobedio na predsedničkim izborima, čime je obezbedio treći mandat.

Edmundo Gonzales Urutia osvojio je 44,2 odsto glasova, prema podacima izborne komisije.

Opozicija, međutim, osporava pobedu Madura i tvrdi da je njen kandidat Edmundo Gonzales osvojio 73,2 odsto glasova glasova.

Zbog rezultata izbora u glavnom gradu Venecuele, Karakasu, došlo je do protesta, a policija je upotrebila suzavac i gumene metke protiv demontstranata.