Autor: Informer.rs

30.07.2024.

12:45

Foto: EPA

Planeta

Još jedna obojena revolucija?! SAD optužene za finansiranje protesta u Venecueli!

Manifestacije ekstremizma u Venecueli posle izbora su nameštena akcija i nisu u stanju da utiču na izborni proces, dodao je Volotskov.

U nedelju su u Venecueli održani predsednički izbori na kojima je pobedio aktuelni šef države Nikolas Maduro.

Nakon toga su u ponedeljak u Karakasu počeli protesti sukobima policije i demonstranata.

Vlada Venecuele saopštila je da se jedan broj zemalja umešao u izbore i u pravo naroda na samoopredeljenje.

- Danas smo sa prozora našeg hotela videli kako su demonstranti sustigli policajca na motociklu, oborili ga, uzeli motocikl i odvezli se na njemu. Ovo još jednom dokazuje da postoji i imovinska i ekonomska komponenta. eto, ljudi u ovim nemirima pokušavaju da nađu neku vrstu ekonomske koristi za sebe Pljačka i razbojništvo, pomnoženo podrškom, parolama i finansiranjem - nema šta da se krije - američke države, koja ovde ima svoje interese i finansira i opoziciju i nerede kojima smo trenutno svedoci, u Venecueli, u Karakasu - dodao je ruski poslanik i posmatrač.

Informer

 

Liderka opozicije Marija Korina Mačado, kojoj je zabranjeno da se kandiduje na ovim izborima, ima dugu istoriju sa organizacijama koje finansiraju SAD.

Nevladinu organizaciju (NVO) koju je ona osnovala, Sumate, finansirale su Sjedinjene Države preko Nacionalne zadužbine za demokratiju.

Početkom do sredine 2000-ih, postojalo je dugo suđenje za izdaju protiv Machada i trojice drugih lidera Sumate organizacije.

Prema diplomatskim depešama koje je otkrio Vikiliks 2011. godine, američka vlada je javno i privatno podržala Sumate i izvršila pritisak na druge zemlje da izvrše pritisak na Venecuelu da odustane od optužbi.

Informer

 

U poverljivoj depeši od 14. juna 2005. opisani su efekti sastanka između Mačada i tadašnjeg američkog predsednika Džordža V. Buša, rekavši da je on protivnicima tadašnjeg predsednika Venecuele Uga Čaveza dao „preko potreban moralni podsticaj“.

- Sada je važno pustiti organizaciji da sama upravlja ovim talasom. Nastavak, previše očigledan, javna identifikacija sa SAD bi sada mogla biti kontraproduktivna. Međutim, u isto vreme, moramo osigurati da Sumate ima resurse koje treba da iskoristi ovu novu tačku u kojoj uživa - navodi se u saopštenju.