Autor: Informer.rs

30.07.2024.

12:49

Foto: Tanjug/EPA

Planeta

Šok iz Pentagona! Objavljene strašne brojke o Ukrajini!

Kako se Bajdenov mandat bliži kraju, dalje isporuke oružja zavisiće od ishoda novembarskih izbora. Očekuje se da će potpredsednica Kamala Haris nastaviti aktuelnu politiku prema Ukrajini ako pobedi na izborima, dok je republikanski kandidat Donald Tramp zapretio da će prekinuti pomoć Kijevu.

Prema podacima koje je Pentagon objavio u ponedeljak, od početka sukoba između Kijeva i Moskve u februaru 2022. godine, SAD su dodelile više od 55,4 milijarde dolara pomoći Ukrajini.

U dokumentu je dat rezime naoružanja poslatog u Kijev koristeći sredstva.

Lista uključuje niz municije za protivvazdušnu odbranu, artiljeriju, minobacačke sisteme, protivtenkovske i protivbrodske rakete, tenkove, helikoptere, dronove i široku lepezu drugog hardvera na bojnom polju.

Informer

 

Takođe u ponedeljak, Pentagon je najavio novi paket pomoći Ukrajini u ukupnom iznosu od 1,7 milijardi dolara, koji se uglavnom sastoji od municije za protivvazdušnu odbranu, artiljerije i minobacača, malokalibarskog oružja i eksploziva.

To predstavlja 62. tranšu opreme koja će biti obezbeđena iz zaliha Pentagona za Ukrajinu i od avgusta 2021, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Ranije su se predlozi za pomoć Kijevu borili da dobiju dvostranačku podršku.

Paket od 61 milijardu dolara bio je u zastoju mesecima u Kongresu ranije ove godine zbog protivljenja republikanaca, pre nego što je usvojen u aprilu.