30.07.2024.

17:40

Foto: Printscreen tiktok/reuters

Planeta

(VIDEO) Ko stoji iza velikih demonstracija u Venecueli?! Haos se nastavlja, ima mrtvih i ranjenih, situacija iz minuta u minut sve gora!

Besna masa se već drugi dan ne razilazi sa ulica, a policiji je naređeno da puca na masu što je u nekim situacijama i urađeno.

Međutim talas neposlušnosti se širi Venecuelom, a u svim mestima, demonstranti ruše spomenik lideru Ugu Čavesu koji je zemlju davne 2001 poveo putem socijalizma.

S druge strane vojska se za sada drži po strani i ne planira ulazak u okršaje, mada se demnostranti nalaze ispred nekih vojnih baza u samom Karakasu, ali i širom zemlje.

Negde su vojne jedinice prešle na stranu naroda i sa njim se bratime, što ukazuje na totalno odsustvo i rasulo u toj državi.

Sam predsednik Venecuele Nikolas Maduro obrušio se na milijardera i vlasnika mreže Iks da podržava demonstracije i da koristi svoju platformu da širir, anti venecuealnsko rapsooloženje.

S druge strane sve veći broj zemalja Južne Amerike, odbija da prizna rezultate izbora, zbog čega je venecuelanska vlada donela odluku da prekine diplomatske odnose sa Argentinom, Čileom, Kostarikom, Peruom, Panamom, Dominkanskom Republikom i Urugvajem, jer nisu priznali rezultate predsedničkih izbora, i pozvali su Nikolasa Madura da odstupi sa mesta predsednika Venecuele i siđe sa vlasti.

S druge strane uprkos krvi na ulicama Karakasa za utorak 30. juli sazvan je najveći marš do predsedničke palate Miraflores u Karakasu, gde bi trebalo da opozicija zatraži ostavku Madura i da siđe s vlasti, što on odbija.

Simaptizeri Madura s druge strane smatraju da CIA igra značajnu ulogu u ovoj celoj priči i da je prevrat i rušenje postaknuto spolja, s obzirom da širom Venecuele ruše spomenike Čavezu i plakate Madura skidaju sa zgrada uz ovacije.