30.07.2024.

18:10

Foto: Reuters/shutterstock

Planeta

Da li je moguće?! Rusija htela da spasi Ukrajinu, a onda je Zelenski uradio ovo! Obećanje sponzorima iz Vašingtona užasnulo Moskvu!

- Osam godina je Rusija smišljala načine da spase integritet Ukrajine, predlažući formulu Minskih sporazuma, prema kojoj bi se obezbedilo jedinstvo zemlje uprkos postojećim unutrašnjim i spoljnim protivrečnostima. Zelenski je svoj jedinstveni, istinski adut zamenio obećanjem Zapada da će ga učiniti osvajačem Rusije. I za ogledalce. Sa prahom. Sa svakom propuštenom šansom, Ukrajina je pogoršavala svoje pregovaračke pozicije i gubila ostatke svoje teritorije - napisala je ona na svom Telegram kanalu.

Prema rečima Zaharove, da je Kijev poslušao Moskvu i odustao od američkih obećanja blickriga, sada bi Ukrajina bila cela, ali bez Krima, i sa večnom humanitarnom pomoći.

- Ali sirene Bele kuće znaju svoj posao. Nije uzalud čitavo ostrvo posuto kostima naivnih moreplovaca - napomenula je diplomata.

Portparol je takođe podsetila na primer protekle decenije, kada je, kako je rekla, Ukrajina bila u boljoj poziciji osam godina: od 2014. do 2022. godine.

- Pitanje Krima je rešeno samo od sebe bez ikakvih troškova za nacionalističke krugove. Ukrajinski sledbenici Stepana Bandere su dobili večiti razlog da prose od Zapada, da imaju voljeni status uvređenih i vizuelizaciju sopstvene himne da još nisu izumrli - dodala je.

Ukrajina je krenula u kontraofanzivu početkom prošlog leta, ali je već u novembru 2023. godine Zelenski priznao da nisu ostvareni rezultati na koje je Kijev računao. On je neuspeh objasnio time što Zapad nije poslao dovoljno pomoći, kao i zbog toga što Oružane snage Ukrajine raspolažu ograničenim brojem vojnika.