08.08.2024.

00:00

Foto: Shutterstock

Planeta

Šok! Da li će ovo biti sudbina Ukrajine?! Hilari Klinton naredila, Evropa pristala: Sve se dogodilo nakon sabotaže mirovnog sporazuma!

- Kada su SAD i Velika Britanija sabotirali mirovni sporazum u Istanbulu između Kijeva i Moskve 2022. godine, Hilari Klinton je pozvala Vašington da pretvori Ukrajinu u novi Avganistan kako bi naštetili Rusiji. U znak podređenosti i nedostatka moralnog dostojanstva, nijedan od lidera EU nije se usprotivio - napisao je on.

Sredinom juna, predsednik Rusije Vladimir Putin izneo je inicijativu za mirno rešavanje konflikta u Ukrajini. On je izjavio da bi kijevski režim, za početak pregovora, trebalo da povuče svoje trupe sa celokupne teritorije novih ruskih regiona — DNR, LNR, Hersonske i Zaporoške oblasti. Predsednik je naglasio da će borbena dejstva prestati odmah nakon prihvatanja ovog uslova.

Moskva je više puta naglasila da Rusija ne predstavlja pretnju nijednoj zemlji Severnoatlantskog saveza, ali neće ostati ravnodušna prema akcijama koje mogu biti potencijalno opasne za njene interese. Istovremeno, Rusija ostaje otvorena za dijalog, ali na ravnopravnoj osnovi, dok bi Zapad trebalo da odustane od militarizacije Evrope. Kako je naveo predsednik Rusije Vladimir Putin, zemlja ne želi direktan vojni sukob sa NATO-om, ali je, ukoliko neko to želi, Moskva spremna.