30.07.2024.

19:40

Foto: Ap/Fotoilustracija

Planeta

Šta to radi Putin?! Ruska mornarica započela manevre u Severnom i Tihom okeanu, ali i u Baltičkom i Kaspijskom moru!

Rusija, tvrde vojni stručnjaci, ima treću najmoćniju mornaricu iza SAD i Kine i ima impresivnu flotu nuklearnih podmornica opremljenih balističkim projektilima.

U pomorskim vežbama učestvuje 300 brodova i 20.000 vojnika i drugog vojnog osoblja, podmornica i pratećih plovila, oko 50 letelica i više od 200 vojnih jedinica i specijalne tehnike. Namera je da se ispita spremnost i sposobnosti Ratne mornarice na svim nivoima, saopštilo je ministarstvo.

Jedina koja ne učestvuje u vojnim vežbama je Crnomorska flota, koja se, piše Rojters, teško prilagođava dinamičnom, modernom ratovanju dronovima, a komandant flote smenjen je početkom godine.

Na ceremoniji povodom Dana ruske mornarice, predsednik Vladimir Putin upozorio je u nedelju SAD da će Rusija, ukoliko rasporede rakete dugog dometa u Nemačkoj, postaviti slične rakete u neposrednoj blizini zapada.

SAD i Nemačka su u julu najavile da će početi da razmeštaju rakete dugog dometa u Nemačkoj 2026. godine, a u svom nedeljnom govoru povodom Dana ruske mornarice, Putin je upozorio Sjedinjene Države da taj potez rizikuje da izazove raketnu krizu nalik hladnom ratu.

On je podsetio da je vreme leta takvih raketa do ciljeva na ruskoj teritoriji oko 10 minuta i rekao da će Rusija preduzeti iste mere, uzimajući u obzir dejstva SAD, njenih satelita u Evropi i drugim regionima sveta.

Od početka invazije na Ukrajinu u februaru 2022, Rusija je održala brojne vojne manevre, neke u saradnji sa drugim zemljama kao što su Kina i Južna Afrika.

Rusija je u protekla dva meseca izvela brojne vežbe sa taktičkim nuklearnim oružjem, a pojačala je i vojne vežbe sa Belorusijom, koja se graniči i sa Rusijom i sa Ukrajinom.