30.07.2024.

20:10

Foto: Shutterstock

Planeta

Vašington, Brisel i Pariz apeluju: "Molimo vas, nemojte"! U toku je diplomatski blickrig, sudbina regiona i sveta je na kocki!

Rojters saznaje ove informacije iz pet različitih izvora. Vašington svim silama pokušava da spreči rat između Izraela i Hezbolaha, čije zaleđe takođe drži Iran.

I Izrael i SAD su nedvosmisleno okrivile Hezbolah za smrtonosni napad. Pomenuta teroristička i paravojna formacija odbacuje odgovornost.

Kako piše Rojters, fokus brze diplomatije bio je da se spreči Izrael da gađa gusto naseljeni Bejrut i južna predgrađa grada, za koji se veruje da je centar Hezbolaha, odmah nakon napada. Takođe je bilo neophodno sprečiti gađanje ključne libanske infrastrukture, kao što su aerodromi i mostovi, rekli su izvori Rojtersu.

Zamenik predsednika libanskog parlamenta Elijas Bu Saab , koji tvrdi da je u kontaktu sa američkim posrednikom Amosom Hohštajnom od subotnjeg napada na Golan, rekao je za Rojters da će Izrael sprečiti eskalaciju ako poštedi glavni libanski grad i njegovu okolinu.

Izraelski zvaničnici kažu da žele da povrede Hezbolah, a ne da uvuku ceo region u sveopšti rat. Štaviše, dvoje bliskoistočnih i evropskih diplomata rekli su Rojtersu da se Izrael još nije obavezao da izbegne napade na Bejrut, južna predgrađa prestonice i civilnu infrastrukturu.

Američki Stejt department nije želeo da komentariše detalje diplomatskih razgovora, iako su za Rojters rekli da traže "trajno rešenje" za okončanje svih prekograničnih požara.

- Naša podrška Izraelu protiv svih pretnji Irana i Hezbolaha je čvrsta i nepokolebljiva - rekao je portparol Stejt departmenta Rojtersu.

Portparol Bele kuće Džon Kirbi rekao je novinarima da Izrael ima svako pravo da odgovori na napad na Golan, ali da niko ne želi širi rat.

- Što se tiče razgovora tokom vikenda, možete se kladiti da smo ih imali i imali smo ih na više nivoa", dodao je on. „Ali neću da ulazim u detalje o njihovoj suštini - rekao je Kirbi, prenosi Rojters.

U međuvremenu, kancelarija izraelskog premijera Bibija Netanjahua nije odgovorila na Rojtersov zahtev za komentar, a Hezbolah je navodno odbio da komentariše.

Ali, kako Rojters saznaje, diplomatski napori idu u pravcu postizanja neke vrste kalibrisanog odgovora koji bi bio sličan onom u aprilu kada su Izrael i Iran razmenjivali dronove i raketnu vatru, uz prethodno obaveštenje Teherana, a nakon Izraelski napad na iranski konzulat u Damasku.

Iranski zvaničnik rekao je da su Sjedinjene Države odgovorile Teheranu najmanje tri puta od subotnjeg napada na Golansku visoravan kako bi upozorile da eskalacija sukoba šteti svim uključenim stranama.

Izrael i Hezbolah su poslednji veliki sukob vodili 2006. godine. Izrael je potom bombardovao južno predgrađe Bejruta poznato kao Dahija, pogađajući zgrade za koje je tvrdio da su uporišta Hezbolaha u Libanu. Osim toga, bombardovan je i aerodrom u Bejrutu, uništeni su mostovi, putevi, benzinske pumpe i druga infrastruktura.

Kako Rojters saznaje, pokušajima deeskalacije uključila se i francuska diplomatija. Francuska ima istorijske veze sa Libanom, koji je bio pod francuskom vlašću od 1920. do nezavisnosti 1943. Bejrut je usko povezan sa Parizom, a Liban je dom za oko 20.000 građana sa dvojnim francusko-libanskim državljanstvom.