01.08.2024.

00:15

Foto: Reuters/printscreen

Planeta

Zapad se uplašio Putina! Najavili spaljivanje, a onda - veliki preokret! Ukrajina besna zbog najnovije odluke zapadnih sila!

- Uprkos brojnim raspravama i internim diskusijama o ovoj temi, ova ideja (izvođenje napada unutar Rusije pomoću zapadnih raketa većeg dometa. – Prim. red.) za sada je stavljena na stranu. Očigledno je da su Ukrajinci duboko razočarani i zbunjeni time zašto je Zapad navodno odustao od ove ideje - istakao je on.

Prema rečima eksperta, čak i kada bi ovakvi napadi bili dozvoljeni, oni sami po sebi ne bi radikalno promenili vojnu situaciju na ukrajinskom ratištu. Merkuris je objasnio da ruske snage imaju prednost u svim aspektima: poseduju više tenkova, borbenih vozila pešadije (BVP), granata, artiljerijskih oruđa i bespilotnih letelica.

- Oni napreduju i postaju sve napredniji u upotrebi bespilotnih letelica (BPL); verovatno su ispred Ukrajinaca u ovoj oblasti, kao i u sistemima protivvazdušne odbrane - zaključio je on.

Prema podacima Ministarstva odbrane od ponedeljka, ukupni gubici ukrajinskih snaga za jedan dan iznosili su do 1885 ljudi, šest tenkova, BVP Bradley. Takođe, ruske snage su uništile jurišni avion Su-25 ukrajinskog vazduhoplovstva na aerodromu, radarske stanice za kontrolu vazdušnog saobraćaja ATCR-33S i "Skala-M". Sistemi PVO su oborili dve vođene avionske bombe Hammer, pet raketnih projektila HIMARS i 68 bespilotnih letelica.