07.08.2024.

05:00

Foto: Reuters

Planeta

Turci hitno upozorili Putina! Zapad sledeći udar izvodi sa ove strane: Evropa i SAD rešile da naprave haos Rusiji na jugu!

- Podizanjem pitanja o članstvu Jermenije u Evropskoj uniji, Brisel pokušava poslati signal regionalnim državama, prvenstveno Rusiji i Iranu. To znači da EU, kao i SAD, žele da koriste Jermeniju kao arenu za sukob - stoji u objavi.

Bozkus je istakao da zemlje Evropske unije pokušavaju privući bivšu sovjetsku republiku obećavajući joj članstvo u EU i pružanjem paketa finansijske pomoći.

Ekspert je takođe ukazao na jermensko-američke vojne vežbe koje su održane u julu. Prema njegovom mišljenju, izvođenjem ovakvih manevara na južnoj granici Rusije tokom Specijalne vojne operacije (SVO) u Ukrajini, SAD su želele "da šolaju signal" Moskvi.

Analitičar je dodao da činjenica da će američki vojni predstavnik raditi u Ministarstvu odbrane Jermenije, takođe ukazuje na početak novog "strateškog perioda" u odnosima između dve zemlje.

U martu je sekretar Saveta bezbednosti Jermenije Armen Grigorijan izjavio da zemlja ide putem diverzifikacije ekonomije, politike i sektora bezbednosti, stičući partnere ne samo na Zapadu, već i u Aziji. Prema njegovim rečima, Jerevan se ne poziva da kvari odnose s Moskvom. Zamenik direktora Odeljenja za informacije i štampu Ministarstva spoljnih poslova Rusije Andrej Nastasin, s druge strane, izjavio je da SAD, pozivajući Jermeniju i Azerbejdžan na NATO samit, nastoje da ih udalje od Moskve.