30.07.2024.

21:40

Foto: Shutterstock

Planeta

Amerika pokušala da zauzme novu teritoriju! Rusija i Kina odmah uputile brutalan odgovor, neće proći onako kako su zamislili!

Predstavnici Rusije i Kine saopštili su svoj stav na sednici Međunarodne uprave za morsko dno u Kingstonu (Jamajka), prenosi Blumberg. Kako ističe agencija, zemlje koje su ratifikovale Konvenciju UN o morskom dnu iz 1982. godine, vode duge razgovore u cilju postizanja sporazuma o tome kuda prolaze granice podvodnog kontinentalnog pojasa. Ova razgraničenja su važna jer od njih zavise isključiva ekonomska prava na „potencijalno profitabilne resurse morskog dna“.

Predstavnik Rusije je podsetio da SAD nisu ratifikovale Konvenciju UN. S tim u vezi, ruski zvaničnik smatra da jednostrane američke tvrdnje „ugrožavaju krhku međunarodnu ravnotežu, kao i integritet konvencije“. On je naglasio da Rusija „odbacuje selektivni pristup SAD međunarodnom pravu“. Kineski portparol rekao je da Sjedinjene Države nemaju pravo da postavljaju takve zahteve jednostrano i da „ne mogu očekivati da će imati koristi od konvencije bez njene ratifikacije“.

Zvaničnik je resurse međunarodnog morskog dna nazvao "zajedničkim nasleđem čovečanstva" i naglasio da treba obeshrabriti sve radnje koje to ugrožavaju. Blumberg pojašnjava da Uprava za morsko dno ne imenuje pojedinačne delegate kada govore u ime svoje zemlje, ali su zvaničnici obe zemlje "bili uporni" u promovisanju svojih stavova.

Na njihove tvrdnje odgovorio je američki predstavnik Gregori O'Brajen. On je uveravao da se američke vlasti pri polaganju prava na epikontinentalni pojas pridržavaju pravila konvencije.
U decembru 2023. Sjedinjene Države su jednostrano odobrile spoljne granice svog epikontinentalnog pojasa preko 200 nautičkih milja od osnovnih linija.