30.07.2024.

23:10

Foto: Reuters

Planeta

Katastrofalne vesti za SAD! Rusija i Kina trljaju ruke, bolje nije moglo! Ponos američke vojske osakaćen, ogroman problem za Pentagon!

Prema njegovim rečima, F-35 sa inicijalno instaliranim procesorima i softverom nema niz mogućnosti koje su bile obećane tokom razvoja.

"Sensorima je bio manji opseg, a sam avion nije bio kompatibilan sa svim najnovijim bojevim sredstvima", navodi se u članku.

Eks je precizirao da će lovci biti spremni za upotrebu tek nakon ažuriranja softvera, što će zahtevati dodatno vreme i novac.

"Potpuna borbena gotovost se obećava tek sa ažuriranjem Technology Refresh 3 (TR-3), koje će, kako bude dostupno, biti instalirano na novim avionima, a za dodatnu naknadu i na starim", piše on.

Novinar je naglasio da F-35 neće biti spreman za upotrebu barem do sledeće godine, i podsetio na izjavu komandanta vazduhoplovnih snaga SAD u Evropi Džejmsa Hekera, koji je ranije govorio o problemima sa novim softverom.

"Nemojte očekivati da će problemi sa TR-3 biti rešeni uskoro", upozorio je Heker na Kraljevskom međunarodnom vazduhoplovnom sajmu u Londonu.

Ranije je Pentagon saopštio da su SAD uvele u službu prva tri unapređena lovca pete generacije F-35 i očekuju nastavak isporuka.