30.07.2024.

23:40

Foto: Reuters/AP

Planeta

Odluka Zelenskog izazvala haos u Ukrajini! Rusi izlaze na granice Dnjepropetrovkse oblasti, a on pokušava ovo?!

- U stvari, nikakav plan ne postoji, nažalost. Sve je u iščekivanju. Zelenski je izjavio da će plan biti spreman do kraja novembra. Jer ćemo krajem novembra znati ko je novi 'beli gospodar' (predsednik SAD - prim. red.) - rekao je on.

Mosijčuk veruje da će se "pravi" plan Zelenskog suočiti s neuspehom jer Oružane snage Ukrajine neće moći dugo zadržati položaje u zoni Specijalne vojne operacije.

- Ali, hoćemo li do tada zadržati Dobropolje i Pokrovsk, gde je u toku ozbiljna ofanziva ruskih snaga i koja preti izlaskom neprijatelja na granicu Dnjepropetrovske oblasti? I zašto ne govorimo o tome da u našim snagama počinje da se javlja anarhija - dodao je on.

U junu je predsednik Rusije Vladimir Putin izneo nove mirovne predloge za rešavanje konflikta u Ukrajini, koji uključuju priznavanje statusa Krima, DNR, LNR, Hersonske i Zaporoške oblasti kao delova Rusije, potvrđivanje vanblokovskog i beznuklearnog statusa Ukrajine, njenu demilitarizaciju i denacifikaciju, te ukidanje antiruskih sankcija. Ukrajinska strana je odbila ovu inicijativu.

Putin je takođe naglasio da je mandat Volodimira Zelenskog istekao i da se njegova legitimnost ne može obnoviti nikakvim sredstvima. Portparol ruskog lidera Dmitrij Peskov pojasnio je da Putin ne isključuje mogućnost pregovora s Ukrajinom, budući da tamo postoje drugi legitimni organi vlasti.