30.07.2024.

21:48

Foto: Reuters/shutterstock

Planeta

Strah od Rusije! Pobuna u Nemačkoj zbog američkih raketa! I "levica" i "desnica" su ljuti, to što radi Šolc je neprihvatljivo!

- Podrazumeva se da o ovom pitanju mora da raspravlja Bundestag. Komunikacija nemačke vlade o ovom pitanju je potpuno neprihvatljiva - rekao je portparol opozicione Hrišćansko-demokratske unije (CDU) za pitanja odbrane Johan Vadepul .

On se ne protivi ponovnom stacioniranju američkih raketa dugog dometa u Nemačkoj, ali smatra da je to odluka koja mora imati podršku šireg političkog spektra. 

- Ko god saopštava tako važne odluke na konferencijama za novinare, igra se sa poverenje parlamenta i javnosti - rekao je on. Vadephul.

Pre toga, bivši predsednik vladajuće Socijaldemokratske partije Nemačke (SPD) i bivši ministar spoljnih poslova Zigmar Gabrijel kritikovao je način donošenja odluke o stacioniranju raketa. 

- Ne smeta mi samo stacioniranje, već nedostatak javna rasprava o tom pitanju". Odluka se jednostavno donosi - rekao je Gabrijel.

Nemačka je na marginama samita NATO 10. jula u Vašingtonu saopštila da bi prvi put od 1990. godine američke rakete dugog dometa trebalo da budu stacionirane u Nemačkoj. Ministar odbrane Boris Pistorijus objasnio je stacioniranje kao "ozbiljan nedostatak evropskih kapaciteta" kao odgovor na ruske pretnje da će postaviti rakete Iskander u Kalinjingradu.

Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke reagovalo je početkom nedelje na ruska upozorenja da će postavljanje američkih raketa pokrenuti „kontramere". 

- Da budemo jasni, ne dozvoljavamo da nas zastraše takve izjave - navodi se u saopštenju nemačkog ministarstva spoljnih poslova.

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je tokom vikenda na vojnoj smotri u Sankt Peterburgu da će Rusija, ako SAD nastave sa ovim planovima, rasporediti rakete koje će biti u dometu Zapada. Postavljanju američkih projektila protive se članovi krajnje desničarske i levičarske opozicione Alternative za Nemačku (AfD) i novoosnovane alijanse Sahra Vagenkneht.

Ove partije uživaju veliku popularnost na istoku zemlje, oblasti koja je nekada bila deo Istočne Nemačke.