31.07.2024.

14:10

Foto: Shutterstock

Planeta

Obistinilo se najgore! Rusija otkrila gde počinje novi veliki rat! Amerika i saveznici spremni za pokret, Moskva pomno prati situaciju!

- Pažljivo motrimo na korake koje u poslednje vreme preduzimaju Vašington i Tokio povodom forsiranja jačanja svoje vojno-političke alijanse, uključujući, razume se i zajedničko saopštenje o modernizaciji upravljanja američkim kontigentom u Japanu, objavljeno 28. jula - istakao je portparol na brifingu.

On je dodao da će u tom cilju SAD i Japan formirati združeni štab, koji će upravljati dejstvima saveznika u borbenim uslovima, kao i da planiraju naglo povećanje obuka i treninga radi proširenja i snabdevanja novim vatrenim sredstvima američkih vojniih baza, posebno na Okinavi.

Prema njegovim rečima, Rusija je više puta upozoravala da će ovakva aktivnost samo povećati nivo napetosti i trku u naoružanju u azijsko-pacifičkom regionu.

- Redovno podsećamo zvanični Tokio da naša odbrana na propisan način prati sve provokativne postupke u blizini ruskih granica, koje Japan izvodi zajedno sa SAD i drugima, uključujući vanregionalnim državama iz redova NATO. Ti postupci će neizbežno povući za sobom naše adekvatne uzvratne mere. U toku je odgovarajuća koordinacija o ovoj problematici sa kineskim i severnokorejskim partnerima - poručio je Nastasjin.

Prethodno je objavljeno da će SAD i Japan formirati novu strukturu združene vojne komande radi povećanja interakcije i koordinacije među američkim snagama, lociranim u Japanu i snagama za samoodbranu. Nova struktura biće stvorena zarad bolje koordinacije sa Združenom operativnom komandom, koja će objediniti komandu kopnenih, pomorskih i vazduhoplovnih snaga samoodbrane od 240 vojnika i biće formirana do kraja ove finansijske godine (1. aprila 2024-31. marta 2025. godine).