31.07.2024.

16:10

Foto: Shutterstock, Reuters, EPA

Planeta

Moskvi prekipelo! Rusija reagovala na brutalno ubistvo vođe Hamasa! Nije im ovo trebalo, slede najgore moguće posledice...

- Smatramo da su takvi napad usmereni protiv pokušaja da se uspostavi mir u regionu, šta više mogu drastično da destabilizuju situaciju koja je ionako napeta - rekao je Peskov novinarima.

Prethodno je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Mihail Bogdanov izjavio da Moskva smatra da je pogibija Hanijea apsolutno neprihvatljivo političko ubistvo.

- Likvidacija lidera politbiroa će se veoma negativno odraziti na pregovore o Pojasu Gaze u Dohi - ocenio je Bogdanov.

Prema njegovim rečima, to će dovesti do dalje eskalacije napetosti u regionu.

Zamenik portparola Ministarstva spoljnih poslova Andrej Nastasjin pozvao je sve strane koje su uključenje u sukob na Bliskom istoku na uzdržanost.

- Ponovo apelujemo na sve uključene strane da budu uzdržane i ne preduzimaju korake koji mogu da dovedu do dramatične degradacije bezbednosne situacije u u regionu i izazovu veliki oružani sukob - istakao je Nastasjin.

Prethodno je agencija Mehr, pozivajući se na saopštenje Korpusa čuvara islamske revolucije objavila da je lider politbiroa palestinskog pokreta Hamas Ismail Hanije ubijen prilikom napada na njegovu rezidenciju u prestonici Irana, Teheranu.