31.07.2024.

15:02

Foto: EPA

Planeta

Šta se ovo dešava u Poljskoj?! Vojska kreće na granicu sa Rusijom! A ovo je razlog!

Uz pomoć te brigade armija će nastaviti da zajedno s policijom i Graničnom stražom obezbeđuje istočnu granicu prvenstveno od nelegalnih nasilnih pokušaja migranata da oštete ogradu i pređu na teritoriju Evropske unije.

"Tu brigadu ćemo razmestiti ovde da bezbednost granice bude trajna, da tu bude skupljeno najmodernije oružje i vojna oprema, tenkovi, oklopni transporteri, borbena pešadijska vozila, haubice, bacači granata. Zato da žitelji Podlaskog vojvodstva dobiju osećaj da su trajno bezbedni", kazao je poljski ministar odbrane Vladislav Košnjak-Kamiš u bazi kraj Bjalistoka na istoku Poljske.

Informer

 

 

Na granici 1. avgusta počinje nova vojna operacija nazvana "Bezbedno Podlasko vojvodstvo" u kojoj učestvuje 17.000 vojnika 18. mehanizovane divizije, s tim da će na samoj granici služiti 8.000 vojnika, a 9.000 će predstavljati stratešku rezervu.

"Danas se nažalost u svim oblastima, na svim prostorima, vrše napadi na poljsku državu. Nova misija počinje suočena s intenziviranjem napada na granici. Maj je bio mesec kada je granica napadana bez prestanka, što pokazuju i statistike", kazao je poljski ministar odbrane.

Poljska granična straža saopštila je danas da je u poslednja 24 časa sprečeno 90 pokušaja prelaska granice Belorusije i Poljske, što je trostruko više nego prethodnih dana, javlja poljska televizija Polsat.

MIGRANTI I IZBEGLICE SVE AGRESIVNIJI

Migranti i izbeglice koji pokušavaju da uđu u Poljsku iz Belorusije, prema izveštajima Granične straže, sve su agresivniji, a graničare su juče gađali kamenicama i oštetili jedno graničarsko vozilo.

Najtragičniji izgred desio se na granici s Belorusijom 28. maja kada je kroz ogradu oštrim predmetom neko s beloruske strane ranio 21-godišnjeg poljskog vojnika koji je posle nekoliko dana preminuo u bolnici.

Zvanična Varšava, ali i Evropska unija za otvaranje ove nove istočne izbegičke i migrantske rute i masovne nasilne pokušaje prelaska granice od jeseni 2021. godine optužuju Rusiju i Belorusiju, tvrde da je to njihova metoda da takvim hibridnim napadima, zloupotrebljavajući nesreću izbeglica, destabilizuju Poljsku i EU.

Na granici s Belorusijom stoji 5,5 metara visoka ograda koju su podigle prethodne poljske vlasti iz stranke Pravo i pravda, a vlada premijera Donalda Tuska nastavlja da je modernizuje i oprema savremenim sistemima senzora i kamera, a na granici je ponovo uspostavila zabranjenu tampon-zonu.

Uz Graničnu stražu pored ograde patroliraju i vojnici i policija, a najnovija vest glasi da su na granicu prebačeni policajci specijalci obučeni za razbijanje agresivne mase, pre svega fudbalskih huligana.