31.07.2024.

15:34

Foto: printscreen

Planeta

(VIDEO) Drama! Ukrajina napala ruske baze u Siriji! Silan udar specijalnih jedinica, rat bukti širom planete!

Prema pisanju Kijev Posta, ukrajinska obaveštajna grupa Himik je krajem jula napala ruske vojne položaje u Siriji. Cilj napada bila je ruska vojna oprema u vazdušnoj bazi Kvajres u provinciji Alep. Publikacija je distribuirala montirani video snimak koji navodno prikazuje ključne momente napada. Autentičnost snimka nije potvrđena.

Na početku snimka određena osoba pokazuje list papira sa simbolom GUR - leteća sova sa mačem. Video zatim prikazuje napad na vozilo u pokretu, za koje se tvrdi da je ruski mobilni sistem za elektronsko ratovanje.

Na snimku se vidi crni dim, a nije sasvim jasno da li se automobil još kreće. Zatim video ponovo prikazuje simbol GUR-a sa datumom 19/7/2024 i lansiranje malog drona.

Sledeći deo video snimka, praćen simbolom GUR-a, prikazuje let vazdušnog objekta.

Glavni deo snimka je posvećen navodnom napadu na aerodrom (teren na snimku je sličan satelitskim snimcima aerodroma Kvajres). U ovom delu snimka nema simbola ukrajinske obaveštajne službe, ali se čuje kako nekoliko ljudi govori ukrajinski. Na vremenskoj oznaci 1:38, dva komada municije je izbačeno iz drona.

Kijev post tvrdi da je vazdušna baza napadnuta 25. jula. Tog dana se saznalo da su se ruski predsednik, Vladimir Putin, i sirijski, Bašar el Asad, sastali u Moskvi uveče, 24. jula.

Njihov sastanak je najavljen kada se Asad već vratio u Siriju, preneo je list Komersant.