02.08.2024.

00:00

Foto: Reuters/shutterstock

Planeta

Neočekivane vesti iz Nemačke o Rusiji! Političari uputili hitan zahtev vlastima: Ovo mora odmah da stane...

- U trećem kvartalu će, naravno, Rusija 'sigurno doživeti kolaps', kako je najavila ministarka spoljnih poslova Berbok u februaru 2022. godine govoreći o ciljevima sankcija. Kada će se završiti ovaj suludi, samodestruktivni ekonomski rat? - napisala je političarka komentarišući vest o smanjenju BDP-a Nemačke u drugom kvartalu ove godine.

Premijer Mađarske Viktor Orban izjavio je 27. jula da se Rusija prilagodila sankcijama i pokazuje ekonomsku i društvenu fleksibilnost.

Nakon početka ruske vojne specijalne operacije u Ukrajini, zapadne zemlje su pojačale sankcionisanje Moskve. Kako je istakao predsednik Vladimir Putin, politika obuzdavanja i slabljenja Rusije je dugoročna strategija Zapada, ali sankcije su ozbiljno pogodile celu svetsku ekonomiju. Prema njegovim rečima, glavni cilj SAD i njihovih saveznika je da pogoršaju život miliona ljudi.

Ipak, Rusija se nosi sa pritiscima, dok se na samom Zapadu često čuju mišljenja da su sankcije neefikasne. Međutim, kako naglašavaju u Moskvi, Zapadu nedostaje hrabrosti da prizna neuspeh svoje antiruske politike.