Autor: Informer.rs

31.07.2024.

21:59

Foto: Shutterstock

Planeta

IRANSKI VOĐA NAREDIO DIREKTAN UDAR NA IZRAEL! Odmazda zbog ubistva Ismaila Hanijea

Hamas je ranije danas saopštio da je Hanije ubijen noćas u direktnom raketnom napadu na njegov stan u Teheranu, nakon što je prisustvovao inauguraciji predsednika Irana Masuda Pezeškijana.

Izraelski ministar odbrane Joav Galant izjavio je danas da Tel Aviv ne želi rat, ali da će biti spreman za sve mogućnosti.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu izjavio je večeras da je Izrael "spreman na svaki scenario" i da pozdravlja odluku da se rat još uvek ne okonča.

"Od napada u Bejrutu pretnje se čuju sa svih strana. Stajaćemo ujedinjeni i odlučni protiv svake pretnje. Izazovni dani su pred nama", rekao je Netanjahu u televizijskom obraćanju iz sedišta izraelske vojske u Tel Avivu, prenosi Tajms of Izrael.

On je kazao da je Izrael već neko vreme pod pritiskom drugih zemlja da okonča rat. "Nisam tada popustio pred tim glasovima, i ne popuštam ni sada", naglasio je on.

Blinken: SAD nisu umešane ubistvo Hanijea

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je danas da Sjedinjene Američke Države nisu umešane ubistvo lidera Hamasa Ismaila Hanijea i ponovo istakao važnost prekida vatre u Gazi.

"To je nešto čega nismo bili svesni niti u šta smo bili uključeni. Veoma je teško spekulisati“, rekao je Blinken u intervjuu za Channel News Asia tokom posete Singapuru.

Obraćajući se medijima, Blinken je rekao da je upoznat sa izveštajima o ubistvu Hanijea.

Vanredna sednica SB

Savet bezbednosti UN održaće večeras vanrednu sednicu zbog ubistva političkog lidera Hamasa Ismaila Hanijea u Iranu, izjavio je danas zamenik stalnog predstavnika Rusije u UN Dmitrij Poljanski.

"Na zahtev Irana, uz podršku Kine, Alžira i Rusije zakazana je vanredna sednica Saveta bezbednosti UN zbog ubistva Hanijea u Teheranu. Sednica će biti održana u 16 časova u Njujorku", objavio je Poljanski na društvenoj mreži "Telegram".

Iran je nešto ranije zatražio održavanje vanredne sednice Saveta bezbednosti UN zbog ubistva Hanijea i izraelskih napada na Bejrut, navodi se u pismu upućenom  generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu.

Teheran je pozvao članove Saveta bezbednosti UN da održe hitan sastanak u vezi sa izraelskim udarima na Liban i ubistvom političkog lidera Hamasa Ismaila Hanijea, objavila je RIA novosti koja je imala uvid u pismo iranske stalne misije pri UN upućenom generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu i ruskom stalnom predstavniku pri UN Vasiliju Nebenzji.

Iran je zatražio od članova Saveta bezbednosti da što pre pozovu Izrael na odgovornost zbog kršenja međunarodnog prava i razmotre mogućnost uvođenja sankcija.