01.08.2024.

09:39

Foto: Shutterstock

Planeta

Vri pred vratima Amerike, Maduro ruši ključnu doktrinu?! Moćni savez nadire na prag hegemona, čekaju se izbori u SAD!

Komentarišući tvrdnje predstavnika opozicije u Venecueli da je opozicioni kandidat Edmundo Gonzales pobedio na izborima, Branković je za Tanjug rekao da je Madurova pobeda legitimna, a da je zadatak opozicije da uvek tvrdi kako je ona pobedila i da je sve pokradeno.

On smatra da izbori u Venecueli neće zapaliti Latinsku Ameriku i da tu neće izbiti novo žarište u svetu jer je, prema njegovim rečima, Latinska Amerika po Monroovoj doktrini oblast koju isključivo treba da kontroliše Amerika.

Dodaje da kada je Amerikancima prigustilo oko sankcija prema Rusiji, oni su direktno od Madura kupovali naftu.

Branković kaže da ne očekuje da dođe do krize u Venecueli jer su Amerikanci samo jednom napravili grešku kada su vojskom direktno ušli u Panamu i izabranog legalnog predsednika uhapsili zbog droge i odveli ga u Majami da mu sude.

- Sumnjam da će se usuditi da ponove grešku, tim pre što Maduro i Venecuela evidentno ima veliku podršku zemalja Briksa. Ne bih se iznenadio da bude pozvan na samit Briksa i da on priđe Briksu. Sve ono što je Briks proklamovao u Južnoj Africi, multipolarizam, demokratija i uspon zemalja trećeg sveta, time su politički kupili sva tri kontinenta objasnio je on.

Branković smatra da će Maduro da čeka rezultate američkih predsedničkih izbora, odnosno da li će na vlast doći republikanci ili demokrate, i da će tek onda da stvara svoju taktiku.

- On mora da napravi dva scenarija, ako bude Donald Tramp predsednik i ako ne bude. Mnogo je blizu, ali i mnogo daleko 5. novembar - poručio je on.

Na pitanje da li može da bude drastične razlike u odnosu Amerike prema Venecueli, ako su na vlasti republikanci ili demokrate, Branković je rekao da će ko god da dođe na čelo demokratske stranke morati dobro da razmisli kako sa Madurom zbog Venecuele, nafte i dolaska Briksa na međunarodnu scenu.

Dodao je da se postavlja pitanje u kojoj meri će dolaskom Briksa na međunarodnu scenu ta Monroova doktirna moći da bude toliko validna kada se zna da je Brazil već u osnivanju Briksa.

Podsetimo, ministar spoljnih poslova Venecuele Ivan Hil Pinto izjavio je nedavno da Venecuela računa da će se priključiti BRIKS grupi zemalja već ove godine i već se smatra delom te organizacije.

"Venecuela se oseća kao deo BRIKS-a i radi na tome da uskoro postane punopravni član", rekao je Pinto na konferenciji za novinare u Karakasu, koju je venecuelanska vlada organizovala zajedno sa ruskom ambasadom, prenosi TASS.

On je dodao da je BRIKS, kako je rekao, "nemilitaristički i nenapadan, i ne nameće svoju volju drugima."

Pinto je BRIKS okarakterisao kao "pravednu, uzajamno dopunjujuću" grupu i koristan savez, koji Venecueli treba.

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro zatražio je od Vrhovnog suda u Karakasu da izvrši reviziju predsedničkih izbora održanih u nedelju 28. jula, nakon što su opozicioni lideri doveli u pitanje njegovu pobedu i usred međunarodnih poziva da objavi detaljan izveštaj o prebrojanim glasovima. 

"Stavljam se na raspolaganje pravdi", rekao je on novinarima ispred sedišta Vrhovnog suda u Karakasu i dodao da je "voljan da bude pozvan, saslušan, ispitan", prenosi Mundo.

"Rekao sam, kao politički lider, sin komandanta Uga Čavesa, da su (alijansa) Veliki patriotski pol i Ujedinjena socijalistička partija Venecuele spremni da predstave 100 odsto zapisnika. Vrlo brzo će saznati zašto je Bog sa nama i dokazi su se već pojavili", rekao je Maduro. 

On je istakao da postoji zavera protiv njegove vlade i da je hakovan izborni sistem.