01.08.2024.

10:50

Foto: Tanjug/AP

Planeta

Haos u Engleskoj! Podignuta optužnica protiv maloletnika koji je ubio troje dece, protesti ne prestaju! (VIDEO)

Tinejdžer, čije ime ne može da bude saopšteno zbog njegovih godina, pojaviće se u četvrtak pred sudom u Liverpulu gde bi trebalo da odgovara za napad u ponedeljak na decu i odrasle okupljene na "Radionici joge i plesa  Tejlor Svift" u primorskom gradu Sautportu.

Tri devojčice, uzrasta od šest do devet godina, ubijene su u napadu, a ranjeno je osmoro dece, od kojih se petoro nalazi u bolnici u kritičnom stanju, kao i dve odrasle osobe koje su pokušale da ih zaštite.

Informer

 

Veliki nemiri izbili su u utorak nakon bdenja u gradu na severozapadu Engleske nakon što su se na društvenim mrežama proširile lažne informacije da je osumnjičeni radikalni islamista i migrant, navodi se u izveštaju Rojtersa.

Novi protesti održani su u sredu u Londonu, gde su se hiljade ljudi okupili u blizini premijerove rezidencije u Dauning stritu uzvikujući: "Spasite našu decu", "Želimo našu zemlju nazad" i "Zaustavite čamce". Uhapšeno je više od 100 ljudi.

Policija je saopštila da napad nije povezan za terorizam i da je osumnjičeni rođen u Britaniji.

Premijer Kir Starmer osudio je kao "nasilnike" one koji su se sukobili sa policijom zbog napada u Sautportu u kojem su ubijena deca, rekavši da će "osetiti punu snagu zakona".

Više od 50 policajaca povređeno je na protestima u Sautportu u utorak, kada su demonstranti zapalili policijska vozila i gađali policajce.