01.08.2024.

10:57

Foto: Reuters

Planeta

Likvidiran još jedan lider Hamasa! Oglasio se IDF!

"IDF (Izraelske odbrambene snage) saopštava da su 13. jula 2024. godine borbeni avioni ID napali područje Kan Junisa, a nakon obaveštajne procene može se potvrditi da je Mohamed Deif eliminisan u napadu“, saopštila je vojska.

Vojska je saopštila da je tek u poslednjih nekoliko sati dobila dodatne obaveštajne podatke s kojima je potvrdila Deifovu smrt, uzimajući u obzir da je odbrambeni establišment poslednje dve nedelje bio uveren da ga je njegov vazdušni napad ubio, prenosi "Jerusalem post".

Jedan od osnivača Hamasovog vojnog krila, brigada Kasam, 1990-ih, Deif je vodio jedinicu decenijama. Pod njegovom komandom, izvršila je desetine samoubilačkih bombaških napada na Izraelce u autobusima i kafićima i izgradila ogroman arsenal raketa koje su mogle da pogode duboko u Izrael i često su to činile, piše AP.

Ppridružio Hamasu 1987. godine, nedeljama nakon što je uspostavljen tokom Prve intifade, njegovo ime na arapskom znači 'gost', verovatno u vezi sa nomadskim načinom života koji je usvojio da bi izbegao napad.

Stao je na čelo brigade Al-Kasam 2002. godine i transformisao je iz grupe amaterskih ćelija u organizovane vojne jedinice.

On je osmislio strategiju grupe da kombinuje raketne napade na Izrael sa ratovanjem u tunelima i bio je centralna figura u planiranju napada na Izrael koji je predvodio Hamas 2023. koji je pokrenuo rat Izrael-Hamas.

Deif je 'najtraženiji' čovek na listi izraelske vojske od 1995. godine zbog ubijanja izraelskih vojnika i civila. 

Palestinske vlasti su ga pritvorile na zahtev Izraela 2000, ali je on nekoliko meseci kasnije pobegao.

Bio je meta u osam izraelskih pokušaja atentata od 2001. godine, od kojih je poslednji bio tokom rata Izrael-Hamas koji je u toku, nakon što je preživeo najmanje sedam od njih.

Njegova supruga, mali sin i trogodišnja ćerka ubijeni su u izraelskom vazdušnom napadu 2014. Sjedinjene Države i Evropska unija dodale su Deifa na svoje terorističke liste 2015. i 2023. godine. U maju 2024., tužilac Međunarodnog krivičnog suda (ICC) je podneo zahtev za izdavanje naloga za hapšenje Deifa i nekoliko drugih lidera Hamasa i Izraela zbog njihovog ratnih zločina.