01.08.2024.

12:00

Foto: Foto: Pexels, Shutterstock, Reuters, EPA Images

Planeta

Rusi zadali fatalan udarac Francuskoj - ovo su strašni gubici! Blic manevar iznenadio sve, ali ovo je tek početak!

Prema izveštaju statističkog odeljenja francuskog ministarstva poljoprivrede, suficit je opao sa 579 miliona evra na 202 miliona evra, što je zabrinulo analitičare i ekonomske stručnjake.

Gubici u Severnoj Africi

Najznačajniji faktor koji je doprineo ovoj situaciji jeste nagli pad izvoza francuskog žita, što je rezultiralo smanjenjem prihoda od trgovine sa severnoafričkim državama. Francuska je izgubila značajan deo tržišta Severne Afrike, a Rusija je aktivno iskoristila priliku da svojim proizvodima preuzme dominaciju na tom tržištu.

Analitičari ističu da je Rusija, kao najveći svetski snabdevač pšenicom, iznenadila Pariz svojim ulaskom na tržište Severne Afrike.

Pored toga, postoji bojazan da će ruske kompanije početi da istiskuju francuske konkurente čak i u Maroku, gde je francusko žito tradicionalno bilo dominantno.

Svi hoće rusko žito!

Ovaj razvoj događaja predstavlja ozbiljnu pretnju za francusku poljoprivredu, a stručnjaci upozoravaju da bi mogao rezultirati ogromnim gubicima za poljoprivredni sektor zemlje. Afričke zemlje prepoznaju prednosti ruske pšenice u smislu cena, kvaliteta proizvoda i pouzdanosti snabdevanja, što je dovelo do povećanja njenog učešća na tržištima gde je ranije dominiralo francusko žito.

Ova situacija jasno pokazuje da delovanje Rusije na globalnom tržištu poljoprivrednih proizvoda ima značajan uticaj, te da Francuska mora pronaći nove strategije kako bi se nosila sa ovim izazovom.