01.08.2024.

15:10

Foto: Shutterstock, Reuters

Planeta

Kakav obrt! Ukrajinci dočekali F-16, a onda su stigle katastrofalne vesti! Zbog ovog neće doći do velikog preokreta koji Kijev najavljuje!

"Trenutno nema dovoljno ukrajinskih pilota. Zato je ograničen broj F-16 aviona koji mogu da se pošalju u zaraćenu zemlju", navodi se u tekstu. 

Saveznici Kijeva su američke lovce poslali na vreme, ali ne zna se da li će ukrajinski piloti moći da uđu u pilotske kabine i uključe se u borbu ili će im biti potrebna dodatna priprema i obuka.

Pritom, podseća američki medij, mnogi zapadni političari su upozoravali da F-16 ne može da promeni tok sukoba.

Dan ranije je "Blumberg" izvestio da je u Ukrajinu stigla prva "mala" serija američkih borbenih aviona F-16, a "Telegraf" je objavio da su Ukrajinci izveli prve letove na američkim lovcima koji su korišćeni kao protivvazdušna odbrana.ž

Iz Kremlja su poručili da isporuke američkih lovaca Kijevu neće mnogo uticati na dešavanja na frontu, a svi ti avioni će biti oboreni i uništeni.

Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je naglasio da će Rusija na isporuku lovaca F-16 Ukrajini gledati ako na "namerni signal NATO-u u nuklearnoj sferi" kao i da će američki avioni biti uništeni na isti način kao drugo ukrajinsko oružje.