01.08.2024.

18:40

Foto: Printscreen

Planeta

Katastrofa za Rusiju! Oboren ponos ruske vojske, i to neočekivanim oružjem! Na mrežama objavljene prve fotografije sa mesta pada!

Na društvenim mrežama pojavile su se fotografije i video snimci na kojima se vidi helikopter Mi-8 u plamenu blizu Donjecka na istoku Ukrajine.

- Želimo brz oporavak preživelima - napisao je jedan ruski bloger.

Ovakva inovativna upotreba eksplozivnih dronova planirana je dugo vremena. Još u septembru, ruski piloti su pokušavali da koriste svoje dronove za obaranje ruskih helikoptera u letu. Ova pretnja postala je toliko ozbiljna da su ruske vazdušne snage počele da šalju dodatne helikoptere kao pratnju.

Zašto je tako teško srušiti helikopter?

Ukrajincima je, navodno, trebalo čak 10 meseci da uspešno obore neki ruski helikopter. To je razumljivo: helikopteri mogu leteti brzinom većom od 240 kilometara na sat na visini od nekoliko stotina metara, što je previsoko i prebrzo za lake dronove, čak i uz izuzetne veštine i sreću pilota.

Ukrajinski pilot koji je u sredu uspeo da obori ruski helikopter bio je ili veoma vešt, ili veoma srećan, ili oboje. On je primetio 12-tonski ruski helikopter sa tri člana posade dok je letelica još uvek bila blizu zemlje.

- Uhvaćen je u trenutku poletanja - izvestio je ruski bloger.

FPV dron obično nosi samo oko kilogram eksploziva, ali to je dovoljno za obaranje helikoptera, pod uslovom da udari u rotore.

Možda je najimpresivnije to koliko je ruski helikopter navodno bio udaljen od same linije fronta. Zapadna ivica Donjecka nalazi se na manje od pet kilometara od linije fronta — unutar dometa FPV drona — ali istočni deo grada je udaljen više od 15 kilometara od fronta, a kako se navodi, pad se dogodio upravo tamo.

- Udaljenost je vrlo značajna - objasnio je drugi bloger.

Kako bi preleteo 15 kilometara, moguće je da je FPV dron imao pomoć drugog drona, koji zaostaje nekoliko kilometara i hvata i emituje signale. To je komplikovana operacija koja zahteva pažljivu koordinaciju.

Ruska vojska ima stotine helikoptera, i do sada su, zahvaljujući ukrajinskim operacijama, izgubili tek oko stotinu. Još jedan izgubljeni helikopter nije katastrofa za Ruse, ali sada, kada su Ukrajinci uspeli da obore helikopter dronom, moguće je da će udvostručiti svoje napore.