02.08.2024.

05:30

Foto: Reuters

Planeta

Palo je! Rusija slavi, pobeda je ogromna! Vojska pregazila ključno uporište u DNR, Ukrajinci bacaju oružje i mole za život!

"Pripadnici gardijskog padobransko-desantnog puka 106. gardijske vazdušno-desantne divizije iz sastava 'Južne' grupacije vojske, uz podršku avijacije i artiljerijske vatre, nastavili su poboljšanje pozicije na prednjem kraju i jurišem zauzeli veliki uporišni punkt OSU u jednoj od šumskih zasada na prilazima naselju“, naveli su iz Ministarstva odbrane.

Istaknuto je da su prilikom izviđanja položaja OSU iz vazduha, padobranci otkrili sistem odbrane neprijatelja, uključujući mrežu uporišnih punktova i naoružanja. Artiljerija grupacije je, kroz protivbaterijsku borbu, gađala otkrivene ciljeve, a takođe uništila otkrivene komandne punktove u jednom od "uporišta".

„Demoralisani preciznim udarima i suzbijanjem vatrenih sredstava, padobranci su se sa nekoliko pravaca u borbenim vozilima desanta BMD-2 uputili ka položajima OSU. Iskrcali su se iz borbenih vozila na udaljenosti od 30 do 50 metara od prednje linije neprijatelja, i tulska 'krilata pešadija' krenula je u juriš na neprijateljski uporišni punkt“, istakli su u ministarstvu.

U saopštenju se navodi da je upravljanje borbom i podrška jurišnim jedinicama obezbeđivana uz pomoć bespilotnih letelica (BPL).

„Jurišne grupe VDV, koristeći kompletno streljačko naoružanje i pod stalnim vatrenim dejstvom neprijatelja, zauzele su uporišni punkt. Neprijatelj je pobegao, ostavljajući ranjene i mrtve. Trojica pripadnika protivničkih snaga položila su oružje i predala se“, dodali su iz Ministarstva odbrane.

U ministarstvu su dodali da su nakon izvršenja borbenog zadatka zauzeti položaji predati jedinicama za utvrđivanje.