02.08.2024.

06:15

Foto: EPA/Shutterstock

Planeta

Hitno! Šta se ovo dešava?! Rusi neometano upadaju u ključni grad! Utvrđena linija ne postoji, vođene bombe zbrisale poslednju odbranu!

- Nedavno sam bila u Torecku. Grad nije spreman za odbranu, unutra nema nikakvih fortifikacija. Oko Torecka postoje pojedinačne, nesistemske fortifikacije - napisala je Bezuglaja.

Podsetimo, pre nekoliko dana pojavila se informacija da su ruske trupe ušle u Toreck gde se od utorka vode ulične borbe.

Ukrajinski portal Strana citira oficira Oružanih snaga Ukrajine sa pozivnim znakom Aleks koji navodi da su ruske jedinice prodrle u Toreck i da su počeli sukobi na ulicama tog strateški važnog grada u Donjecku.

Ruske snage su pojačale napade na Toreck, grad u Donjeckoj oblasti, koji je postao fokus intenzivnih borbi. Prema izveštajima, ruske trupe su zauzele selo Šumi, koje se nalazi manje od 10 kilometara istočno od Torecka. Ova ofanziva predstavlja deo šire kampanje da se kontrolišu ključni pravci u regionu​.

Ukrajinske snage su suočene sa teškim borbama, dok ruska avijacija koristi vođene bombe za napade na ukrajinske pozicije. Generalštab Oružanih snaga Ukrajine izvestio je da su uspeli da odbiju četiri napada, dok su tri i dalje u toku. 

Napadi na Toreck i okolinu deo su šire strategije Rusije da proširi svoju kontrolu u istočnim delovima Ukrajine. Toreck, sa predratnom populacijom od oko 31.000 stanovnika, nalazi se manje od osam kilometara od prve linije fronta, što ga čini ključnim tačkom u trenutnim sukobima.