01.08.2024.

19:40

Foto: Shuterstock/epa

Planeta

Šok! Šta je ovo Zelenski uradio sa F-16?! Rusi objavili udarne informacije o američkom lovcu, strah u Kijevu izmiče kontroli!

- Oni (F-16 prebačeni u Kijev) će ih držati u zapadnim regionima Ukrajine kako bi se minimizirala mogućnost njihovog uništenja. Naravno, Rusija će početi lov na F-16. Gubici F-16 bi imali loš reputacioni efekat na Ukrajinu i Zapad. Kako bi minimizirali gubitke F-16, uskladištiće ih što dalje od linije fronta, a to će kvalitativno smanjiti efikasnost njihove borbene upotrebe - istakao je on.

Prema rečima Suslova, isporuke F-16 Ukrajini neće dovesti do kvalitativnih promena i neće promeniti odnos snaga na bojnom polju zbog činjenice da će Kijev dobiti mali broj takvih lovaca i da će se suočiti sa poteškoćama u baziranju na teritoriju zemlje. Oni će se koristiti kao oružje protivvazdušne odbrane, kao oruđe za dalekosežne udare na ruske položaje, rekao je ekspert.

On smatra da će prebacivanje F-16 u Kijev povećati rizike od eskalacije sukoba između Ruske Federacije i Zapada.

- Ove zalihe neće uticati na političke odnose sa Evropom i Sjedinjenim Državama, jer odnose već karakteriše hibridni rat… Ali postoji jedno veliko „ali – rizici od eskalacije se povećavaju. Glavna stvar je da smo postali korak bliže direktnom vojnom sukobu između Rusije i NATO-a - dodao je ekspert.

Suslov je objasnio da će se povećati rizik od eskalacije sukoba, posebno zbog toga što postoji mogućnost da lovci prebačeni u Kijev budu raspoređeni i na aerodromima zemalja članica Severnoatlantske alijanse.