02.08.2024.

08:26

Foto: EPA

Planeta

Bajden i Haris dočekali oslobođene Amerikance, Gerškovič i Vilan odmah prevezeni na posebno mesto! (FOTO, VIDEO)

Oni su se vratili u SAD u okviru vanredne razmene 24 zatvorenika u kojoj su učestvovale Rusija, SAD i nekoliko drugih zemalja, što je najveća razmena te vrste od Hladnog rata i u kojoj je predsednik Bajden direktno učestvovao, saopštila je Bela kuća u četvrtak.

Gerškovič i Vilan su zatim prevezeni u vojno-medicinski centar San Antonio Brooke u bazi vazduhoplovnih snaga Lackland u San Antoniju u Teksasu da bi dobili pomoć, prenela je televizija Ej-Bi-Si (ABC).

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je ranije u četvrtak da su Gerškovič i Vilan oslobođeni i da se vraćaju u SAD. Sporazum o razmeni zatvorenika je rezultat višemesečnih, mukotrpnih pregovora, rekao je savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan.

Bajden: Preživeli nezamislivu patnju

Bajden je saopštio u četvrtak da su oslobođeni zatvorenici nepravedno držani u zatvoru godinama i da su svi pretrpeli "nezamislivu patnju i neizvesnost".

Bajden je istakao da je sporazum o njihovom oslobađanju "podvig diplomatije i prijateljstva".

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je u četvrtak ukaze o pomilovanju građana razmenjenih iz Rusije, uključujući američkog marinca i novinara, Pola Vilana i Evana Gerškoviča.

"Vladimir Putin potpisao je ukaze o pomilovanju Vilana Pola Nikolasa, Kevina Viktoroviča, Gerškoviča Evana, Voronjina Demuri Iliča, Kara-Murze Vladimira Viktoroviča, Kurmaševe Alsu Hamidovne, Čaniševe Lilije Airatovne, Ostanjina Vadima Valerijeviča...", navedeno je na veb stranici Kremlja, prenose RIA Novosti.

Napominje se da je odluka o potpisivanju ukaza doneta sa ciljem vraćanja državljana Rusije koji su bili zatvoreni na teritoriji stranih država.

Gerškovič, Vilan, Kurmaševa

U kontroverznom suđenju za navodnu špijunažu, američki reporter Gerškovič osuđen je u julu na 16 godina strogog zatvora u Rusiji. Tužilaštvo je tražilo 18 godina zatvora.

Gerškovič, 32-godišnji američki reporter, uhapšen je u martu 2023. pod optužbom za špijunažu koje je protiv njega iznela ruska Federalna služba bezbednosti (FSB). Kako se navodi u optužnici, Gerškovič je prikupljao informacije o fabrici oružja Uralvagonzavod u ime CIA.

Vilan je osuđen u junu 2020. godine na 16 godina zatvora zbog navodne špijunaže, a na kraju je odslužio pet. Kurmaševu, dvojnu državljanku SAD i Rusije, uhapsile su ruske vlasti 2023. godine jer se nije registrovala kao strani agent.

Podsetimo, osam državljana Rusije koji su bili privedeni i zatvoreni u nekoliko zemalja NATO-a vraćeno je u domovinu, saopštila je Federalna služba bezbednosti Rusije (FSB).

Ruski mediji otkrili su identitet ruskih državljana koji se nakon presuda za različite zločine u inostranstvu.

- Vadim Krasikov, osumnjičen za ubistvo čečenskog komandanta Zelimkana Hangošvilija 2019. godine.

- Artem i Ana Dulcev, osuđeni za špijunažu u Sloveniji.

- Mihail Mikušin, optužen za špijunažu u Norveškoj.

- Pavel Rubcov, novinar optužen za špijunažu u Poljskoj.

- Roman Seleznjov, sin poslanika Državne dume Valerija Seleznjova, optužen za sajber zločine u Sjedinjenim Državama.

- Vladislav Kljušin, takođe optužen za sajber zločine u SAD.

- Vadim Konoščenko, optužen za kršenje sankcija u Sjedinjenim Državama.