02.08.2024.

08:51

Foto: Informer/shutterstock

Planeta

Kamala uspela da uradi nezamislivo, objavljene nove brojke - je li Tramp u problemu?! Zahuktava se predizborna trka u SAD!

Trodnevna anketa, završena u nedelju, pokazala je da potpredsednicu Haris podržava 43 odsto registrovanih birača, a bivšeg predsednika Trampa podržava 42 odsto u okviru granice greške od 3,5 procentnih poena.

Haris je učvrstila svoju poziciju demokratske kandidatkinje u poslednjih 10 dana, nakon što je Bajden (81) popustio rastućem pritisku unutar svoje stranke i ispao iz trke. Harisova je od tada dobila podršku i primila veliki broj donacija.

Sveukupno gledano, glasači su u poslednjih mesec dana gledali na Harisovu mnogo povoljnije. Anketa je pokazala da 46 odsto birača ima pozitivan stav o njoj, naspram 51 odsto onih koji je gledaju negativno. To je u poređenju sa 40% povoljnih i 57% nepovoljnih u anketi Reuters/Ipsos završenoj 2. jula svakako napredak.

Trampova podrška se malo promenila tokom tog vremena, sa 41% registrovanih birača koji su ga gledali pozitivno, a 56% nepovoljno u poslednjoj anketi.

Anketa je pokazala da registrovani birači više vole Trampov pristup ekonomiji, imigraciji i borbi protiv kriminala, dok smatraju da Kamala Haris ima bolji plan o zdravstvenoj zaštiti.

Anketa na kojoj je učestvovalo 1.025 odraslih Amerikanaca, uključujući 876 registrovanih birača, sprovedena je onlajn, na engleskom od 26. do 28. jula.