02.08.2024.

10:25

Foto: profimedia/Reuter/Shutterstock

Planeta

Amerikanci odbacili pobedu Madura! Za njih je novi predsednik Gonzales!

"Imajući u vidu ubedljive dokaze, Sjedinjenim Državama, a još važnije narodu Venecuele je jasno da je Edmundo Gonzales Urutia dobio najviše glasova na izborima održanim 28. jula", naveo je u saopštenju američki državni sekretar Entoni Blinken, preneo je Rojters. 

Izborna komisija proglasila je Madura, koji je na vlasti od 2013., za pobednika sa 51 odsto osvojenih glasova, dok opozicija navodi da je na osnovu prebrojanih 90 odsto glasova njen kandidat dobio dvostruko više.

Sporni izbori izazvali su talas protesta širom zemlje.

Informer

 

Blinken u saopštenju nije nagovestio nove sankcije Venecueli, ali je sugerisano da su moguće "kaznene akcije".

"Mi u potpunosti podržavamo proces ponovnog uspostavljanja demokratskih normi u Venecueli i spremni smo da razmotrimo načine da ih ojačamo zajedno sa našim partnerima", naveo je američki zvaničnik.

On je pozvao i na zaštitu opozicionih lidera, kao i na to da snage bezbednosti ne treba da budu instrument političkog nasilja protiv građana koji traže svoja demokratska prava.

Predsednici Brazila, Meksika i Kolumbije pozvali su Venecuelu da objavi detaljne izborne rezultate, a Maduro je zatražio da razgovara telefonom sa svojim brazilskim kolegom Luisom Inasijom Lulom da Silvom o izborima, rekao je danas Rojtersu izvor iz Brazila koji ima saznanja o tome.

Informer

Vest je prvo prenela lokalna televizija GloboNjuz. Prema rečima neimenovanog izvora, nije zakazano vreme razgovora.

Lula će, rekao je izvor, danas razgovarati sa predsednikom Meksika Andresom Manuelom Lopezom Obradorom i kolumbijskim liderom Gustavom Petrom o situaciji u Venecueli nakon što je Maduro pobedio na, kako je navela agencija, osporenim predsedničkim izborima.

Lopez Obrador je rekao da bi mogao razgovarati sa svojim kolegama iz Brazila i Kolumbije o Venecueli i istakao da se očekuje da će poziv biti održan u ranim popodnevnim satima.

Predsednik Meksika je juče izjavio da nema dokaza da je učinjena prevara na izborima u Venecueli, ali je i zatražio da se svi rezultati glasanja objave javno.