02.08.2024.

18:00

Foto: clip art

Planeta

Izraelska lista za odstrel! Ubijena četiri od šest lidera Hamasa - u toku lov za preostalom dvojicom!

Izraelske odbrambene snage potvrdile su da je Deif ubijen u vazdušnom napadu 13. jula, kada je pogođen kompleks na periferiji grada Kan Junis, u kojem se nalazi najveći izbeglički kamp u Pojasu Gaze. 

Osveta za masakr

Premijer Izraela Benjamin Netanijahu još je tada rekao da je Deif bio meta, ali nije mogao da potvrdi da li je on stradao u napadu. Sada je izraelska vojska dobila potvrdu o njegovoj smrti, te je objavila da je Deif stradao zajedno sa komandantom Hamasove brigade u Kan Junisu Rafom Salamehom i drugim operativcima.

"Nakon obaveštajne procene može se potvrditi da je Muhamed Deif eliminisan u napadu. Deif je inicirao, planirao i izveo masakr 7. oktobra, u kojem je 1.200 ljudi ubijeno na jugu Izraela i 251 talac otet i odveden u Pojas Gaze", navedeno je u saopštenju izraelske vojske.

Deif se, inače, odavno nalazio na izraelskoj listi za odstrel. U pitanju je jedan od osnivača brigada Kasam, odnosno Hamasovog vojnog krila. Pod njegovom komandom Hamasovi operativci izveli su desetine samoubilačkih bombaških napada u Izraelu, a raznosili su se u autobusima gradskog prevoza, kafićima i drugim javnim mestima.

Ta vest objavljena je dan nakon što je lider politbiroa Hamasa Ismail Hanije ubijen u svojoj kući u Teheranu, posle prisustva na ceremoniji inauguracije iranskog predsednika Masuda Pezeškijana.

On je likvidiran u preciznom raketnom napadu, za koji niko nije preuzeo odgovornost, ali se veruje da ga je izveo Izrael.

Hamas je tako ostao bez dvojice najviših zvaničnika. Međutim, pre njih Izrael je eliminisao i njihove zamenike. Tako je zamenik komandanta vojnog krila Hamasa, defakto Deifova desna ruka, Marvan Isa ubijen u martu ove godine u izraelskom vazdušnom napadu na centralni deo Pojasa Gaze. On se, kao i Deif, krio u izbegličkom kampu. Pre njega, desna ruka Ismaila Hanijea, odnosno zamenik šefa političkog biroa Hamasa Saleh el Aruri ubijen je u Bejrutu u januaru ove godine, i to u izraelskom napadu bespilotnom letelicom.

Kriju se u Gazi i Kataru

Sada su na izraelskoj listi za odstrel ostala samo još dvojica visokih zvaničnika Hamasa - vođa te grupe u Pojasu Gaze Jahja Sinvar (61) i član politbiroa Halid Mašal (68).

Kad je Sinvar u pitanju, on je preuzeo vođstvo u Pojasu Gaze 2017, kad je Hanije pobegao u Katar. U Izraelu je osuđen na četiri doživotne kazne zatvora zbog ubistva dva jevrejska vojnika i četiri Palestinca. Odslužio je 22 godine do 2011, kad ga je zajedno sa još 1.025 palestinskih zatvorenika Izrael razmenio za jednog svog vojnika. Jedan je od organizatora napada na Izrael 7. oktobra i sada se krije u mreži tunela pod Pojasom Gaze.

S druge strane, Halid Mašal nalazi se u Dohi u Kataru i sada se smatra "spoljnim" vođom Hamasa. On je bio šef politbiroa te organizacije od 2004, kad su jedan za drugim ubijeni osnivač Hamasa šeik Ahmed Jasin i njegov naslednik Abdel Aziz el Rantisi, pa sve do 2017, kad ga je na tom mestu nasledio Hanije. U vreme dok je Mašal vodio Hamas ta grupa je 2006. osvojila vlast u Pojasu Gaze, koji je do tada vodio umereniji Fatah.

Informer

 

Trojica iranskih zvaničnika saopštila su da je vrhovni verski vođa te zemlje ajatolah Ali Hamnej naredio direktan napad na Izrael zbog ubistva lidera Hamasa Ismaila Hanijea, prenosi "Njujork tajms".
- Ajatolah Hamnej izdao je naređenje na hitnom sastanku iranskog vrhovnog saveta za nacionalnu bezbednost, koji je održan u sredu, ubrzo nakon što je Iran objavio da je Hanije ubijen - izjavila su trojica zvaničnika, uključujući dva člana iranske Islamske revolucionarne garde, koja su tražila da se njihova imena ne objavljuju. Iran i Hamas optužili su Izrael za atentat, dodato je.
Osim toga, još pet neimenovanih izvora reklo je za Rojters da su se juče najviši iranski zvaničnici sastali sa predstavnicima regionalnih saveznika iz Libana, Iraka i Jemena kako bi razgovarali o potencijalnoj odmazdi Izraelu nakon ubistva Hanijea u Teheranu.