02.08.2024.

20:30

Foto: EPA-EFE/MIKHAEL KLIMENTYEV/SPUTNIK/KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

Planeta

Lukašenko pomogao Rusiji da izbegne rat sa Evropom! Manevar beloruske vojske srušio planove Zapada!

U intervjuu za izdanje Militari Affairs Iščenko objašnjava da beloruske trupe na granici nikada nisu uplašile Ukrajinu i nisu je sprečile da pošalje rezerve na front, jer je Lukašenkova vojska premala da bi predstavljala ozbiljnu opasnost za njih. Istovremeno, on smatra da je i ruska grupacija u Belorusiji nedovoljna za bilo kakve ozbiljne ofanzivne akcije.

- Zbog toga je u ovoj fazi smanjenje napetosti na granici sa Belorusijom u interesu Rusije, jer su Sjedinjene Države razmatrale uvlačenje Belorusije u sukob kroz organizovanje velikih provokacija ukrajinske strane, kao način da se razvuče. ruski front za dodatnih hiljadu kilometara - naglasio je Iščenko.

U Vašingtonu se, kako je objasnio, nadaju da u ovom slučaju Poljska neće moći da izbegne ulazak u vojni sukob, budući da je Varšava više puta izjavljivala da će ulazak Belorusije u neprijateljstva u Ukrajini izazvati odgovarajuću vojnu reakciju Poljske.

Baltičke države, uveren je Iščenko, takođe su bile spremne da započnu neprijateljstva u Belorusiji da je Poljska počela.

- Zauzvrat, Šveđani, Finci i Nemci su razmatrali mogućnost učešća svojih ekspedicionih kontingenata u odbrani baltičkih država. Dakle, da je ovaj fokus sproveden, imali bismo rat sa pola Evrope, ali imamo smanjenje tenzija i nema problema - zaključio je politikolog.

Kako je ranije preneo Free Press, Lukašenko je 13. jula tokom posete južnim granicama republike najavio otklanjanje napetosti na granici sa Ukrajinom.

Posle našeg konkretnog rada, Ukrajinci su povukli svoje oružane snage i dodatne trupe koje su rasporedili na našu granicu, sa granice i generalno se povukli iz belorusko-ukrajinske granične zone", naglasio je tada.

Prema njegovim rečima, sada Belorusija nema nikakvih komplikacija sa Ukrajincima. Lukašenko je takođe izrazio nadu da ih u budućnosti neće biti.