02.08.2024.

21:30

Foto: Foto: Shutterstock, Reuters

Planeta

Pukla ljubav Rima i Brisela, Meloni ljuta na Fon der Lajen! Evropa je očekivala romansu, a dobila "vruć krompir"!

Kap koja je prelila čašu odnosa Meloni i Fon der Lajen definitivno je bio izveštaj Evropske komisije o vladavini prava, u kojem je Brisel izrazio zabrinutost za stanje slobode štampe u Italiji.

Nakon objavljenog izveštaja, Meloni je uputio pismo predsedniku Evropske komisije i kritikovao rezultate izveštaja.

- Dve nedelje nakon što su poslanici Evropskog parlamenta potvrdili novi mandat Ursule fon der Lajen, vlada koju je predvodio Đorđo Meloni nastavila je da problematizuje odnose sa Briselom - piše Politiko.

Međutim, politički analitičari ističu da potezi koje je napravio Meloni ne mogu ići na ruku Italiji.

- Ono što je Meloni uradila je jednostavno glupo. Potrošila je toliko političkog kapitala za nekoliko nedelja - kažu analitičari.

Uoči glasanja za drugi mandat, Fon der Lajen je provela nedelje posvećene izgradnji dobrih odnosa sa Melonijem.

- Ipak, Meloni je bila uzdržana kada su lideri glasali za novi mandat Fon der Lajen i izrazila je ljutnju što je isključena iz sporazuma 'populista', liberala i socijalista - objašnjava se u analizi.

Kritičari politike Đorđe Meloni ističu da je napetost u odnosima sa Ursulom fon der Lajen dokaz da je Italija marginalizovana u Evropi.

- Meloni je odigrao kartu žrtve, što je reakcija nekoga ko namerava da igra ulogu autsajdera - rekao je italijanski političar Rikardo Magi.

Kratkoročno, tenzije između Brisela i Rima mogle bi da utiču i na odluku o tome koja će pozicija u okviru Evropske komisije pripasti Italiji.

- Ako Meloni nastavi da se ponaša „desničarski", Fon der Lajen bi mogla da je kazni simboličnim mestom kao što je komesarka za mediteranska pitanja, iako je Italija tražila mesto vezano za ekonomiju - ističe se u analizi. out.

Analitičari su na kraju naglasili da je odnos dvojice političara na prekretnici, a Meloni će morati da odluči kojim putem.

- Videćemo kako će Meloni izaći iz ovoga. Hoće li ići tvrdo-pravim putem kojeg smo se oduvek plašili, ili će ići pragmatičnim putem koji smo već videli - rekao je jedan od diplomata EU.