03.08.2024.

14:31

Foto: Tanjug/AP

Planeta

Totalni haos, stvari izmiču kontroli! Englezima je svega dosta, u Sanderlendu zapaljena policijska stanica, protesti sve nasilniji! (VIDEO)

Portestanti su zapalili policijsku stanicu, prevrtali i palili automobile, gađali policiju kamenicama.

U saopštenju se navodi da će svi koji su bili umešani u nasilje prema policajcima biti kažnjeni na osnovu zakona, prenosi Gardijan.

Ističe se da je u toku indentifikacija onih koji su učestvovali u neredima na osnovu snimaka nadzornih kamera.

Istovremeno, u Mančesteru su izbili sukobi pristalica krajnje desnice koji su održavali protest i aktivista protiv rasizma koji su napali desničare.

Policija Mančestera izdala je naređenje za rasturanju tih protesta. Policija i aktivisti za borbu protiv rasizma saopštili su da bi ovog vikenda moglo da se održi između 25 i 35 skupova. 

Protesni skupovi širom Engleske održavaju se nakon što je u ponedeljak u napadu nožem ubijeno troje dece u plesnom studiju u Sautportu, a osmoro dece povređeno, od kojih je petoro u kritičnom stanju. 

Policija je uhapsila 17-godišnjaka osumnjičenog za napad, čiji su roditelji iz Ruande, zbog čega je došlo do rasistički motivisanih protesta. 

Britanska poslanica i kandidat za predsednika Konzervativne partije Priti Patel izjavila je danas da su nasilni protesti u u Sanderlendu potpuno neprihvatljivi.

Patel je istakla na platformi X da vlada i parlament sada moraju da iskoriste sva svoja ovlašćenja da zavedu red i mir.