03.08.2024.

16:37

Foto: printscreen

Planeta

(VIDEO) Prst u oko Pekingu! Pentagon atomsku podmornicu "Minesota" postavio na najistureniju liniju prema Kini!

U Vašingtonu ne kriju da to čine zbog brzog jačanja kineske ratne mornarice.

Guam, najzapadnija tačka i teritorija Sjedinjenih Država, udaljen je 1.500 do 1.700 milja od Tajvanskog moreuza i spornih voda Istočnokineskog i Južnokineskog mora, što ga čini idealnim za projekciju američke pomorske moći prema Kini, uprkos tome što je u dometu kineskih balističkih raketa srednjeg dometa.

Američki vojni eksperti procenjuju da je Kina „usred svog najvećeg jačanja konvencionalne vojske od Drugog svetskog rata". Kineske snage već redovno deluju daleko izvan prvog lanca ostrva i teritorijalnih voda.

Krajem juna su četiri kineska vojna broda i bombarderi, zajedno sa sličnom ruskom formacijom, stigli do Beringovog mora, u bliziui Aljaske.

"Minesota" je naoružana torpedima Mark 48 i može lansirati do 12 krstarećih projektila Tomahavk za napad na kopnene ciljeve iz svog sistema za vertikalna lansiranja.

Pripada podmornicama klase Virdžinija, koje su u službi od ranih 2000-ih, aimaju napredne borbene sposobnosti, uključujući operacije podrške protivpodmorničkom ratu i protivpovršinskom ratu.

"Minesota" će u svojoj klasi biti prva američka podmornica koja će trajno ostati pored obale Guama. Uključena je u isturene američke snage prema Kini.