03.08.2024.

17:10

Foto: EPA

Planeta

Kamala je novi Tramp! Ako EU hoće da ih SAD brani od Putina, moraju to platiti! Evropu plaši pobeda Haris!

Njegov kolumnista Ajvan Iland naglašava da ti strahovi u vrhu EU nisu bez osnova:

- Iako je Haris okružena savetnicima koji se zalažu za bliske transatlantske odnose, ona će morati da uzme u obzir da su Amerikanci sve više frustrirani ogromnim tekućim računima koje moraju da plate da bi podržavali Ukrajinu. Pogotovo ako se ima u vidu da navedeni vojni ciljevi te zemlje - povratak svih izgubljenih teritorija - izgledaju kao fantazija - navodi on.

Iland ukazuje i da Evropljani nemaju želju da čine više za svoju odbranu jer Vašington decenijama obezbeđuje njihovu bezbednost.

- Situacija će se promeniti, uveren je, samo ako SAD, pod Haris ili Trampom, jasno stave do znanja da očekuju više od svojih saveznika i da ne žele da snose ogromne troškove povezane sa večitim ratom u Ukrajini - ističe Iland.

U komentaru The American Conservative zaključuje kako bi Evropa trebalo da preuzme vojnu potrošnju Ukrajine ako Kijev nastavi da odbija pregovore sa Moskvom, kao i da će se već "prezadužene SAD povući iz igre".

Drugi američki ekspert Dag Bendou - bivši specijalni pomoćnik predsednika Ronalda Regana - ocenio ja da Rusija ima razloga da zemlje NATO-a tretira kao formalne učesnike sukoba u Ukrajini, jer snabdevaju Kijev sve moćnijim oružjem.

On je The American Conservative tim povodom dodatno rekao da Rusija ima sve više razloga da zemlje NATO-a tretira kao formalne zaraćene strane, što bi moglo imati katastrofalne posledice. 

- Ako saveznici Kijeva ne žele da započnu svetski rat, moraće da pristanu na mirno rešavanje sukoba. Zapad radi toga treba da obnovi dijalog sa Rusijom i razgovara o novoj bezbednosnoj strukturi koja će poštovati interese Moskve - smatra Bendou.