03.08.2024.

17:40

Foto: Foto: Printscreen/Google Maps, Profimedia, Reuters

Planeta

Putin je ovo čekao! Ukrajinska vojska puca po šavovima, oficiri sa prvih borbenih linija odbijaju naređenja Sirskog i Zelenskog!

 Taj proces je eskalirao toliko da je proizveo gubljenje međusobnog razumevanja između štabnih generala Oružanih snaga Ukrajine sa višim i mlađim oficirima koji neposredno rukovode jedinicama u borbi. Upravo su, primera radi, oficiri i vojnici 80. posebne vazdušno-jurišne brigade u pisanoj formi zatražili od Vladimira Zelenskog i Aleksandra Sirskog da ne smenjuju pukovnika Emila Uškulova sa dužnosti komandanta brigade.

To je, navodi Iščenko, već četvrti takav slučaj za poslednjih mesec dana. Njegovu analizu prenosimo u celini!

Može se pretpostaviti da neki sukobi ove vrste nisu dospeli u javnost. Ali, čak i samo četiri slučaja mesečno - to je veoma mnogo. Standardni uzrok sukoba je što viša komanda zahteva od neke jedinice da ne napušta položaj ili čak da napreduje, a njen komandant to odbija, navodeći da ima velike gubitke, da nema pojačanja, a ima ozbiljan gubitak oružja i municije. Takav se smenjuje sa položaja. Tada osoblje brigade, na čelu sa oficirima, stupa u protest.

Zelenski može da slomi opoziciju u parlamentu i oligarhe dok nemaju svoju bazu moći. Izgleda da upravo opozicija i oligarsi sada pokušavaju da sebi obezbede takvu podršku raspirujući nezadovoljstvo vojske komandnim vrhom zemlje. A veza nezadovoljnih vojnih činova i opozicionih političara je gotova pobuna.

Pošto se pokušaj organizovanja pobune izvodi otvoreno, uz učešće aktuelnih političara, može se govoriti o delimičnom gubitku kontrole Zelenskog nad vojskom i aparatom.

Ako opozicija Zelenskom uspe da navede vojsku da odbije da izvršava naređenja i da prestane da se potčinjava svojim generalima, urušiće front (neće imati ko da koordinira delovanje raznih formacija i da im obezbedi potrošni materijal) i otvoriće put Oružanim snagama Rusije duboko u Ukrajinu. U svim pravcima.

Nije važno da li će Zelenski suzbiti pobunu ili će pobuna podriti vlast Zelenskog. Važno je da se ionako izuzetno oslabljene Oružane snage Ukrajine i razbijene ukrajinske državne strukture suoče sa alternativnim centrom moći.

To će ubiti Ukrajinu mnogo brže i efikasnije nego što je februarska pobuna članova Dume i demokratskih generala 1917. godine ubila Rusku imperiju, koje je pobedilo u Prvom svetskom ratu.

Vlast je veoma krhka stvar. Samo izgleda kao neosvojiva tvrđava. U stvari, pojava bilo kakvog, čak i slabog, alternativnog centra kritički slabi svaku, čak i jaku vlast. Aternativa vlasti oduzima apsolutni legitimitet i apsolutni monopol na nasilje, čineći mogućim nasilje usmereno protiv vlasti. Društvo se, nakon što je dobilo priliku da napravi alternativni izbor, razdvaja, što dodatno pogoršava situaciju.

Stoga svaka jaka vlada pokušava da uguši svaku pobunu u korenu. U Ukrajini je vlast slaba, a porazi na frontu je čine još slabijom.