03.08.2024.

18:10

Foto: Printskrin RT

Planeta

Orban ublažio vizni režim za Ruse! Brisel poludeo, ubeđen da će sada Putin poslati u EU diverzante i špijune!

Budimpešta ima poseban ekspresni vizni režim za određene strane radnike koji se zove Nacionalni kartični sistem. Šema omogućava strancima da rade u Mađarskoj do dve godine, ima lakše uslove za dobijanje radne dozvole i otvara put vlasniku kartice da podnese zahtev za stalni boravak. Ranije su pravo imali samo radnici iz Ukrajine i Srbije, ali je u julu dodato šest zemalja, uključujući Rusiju i Belorusiju.

U objavi na Ks (bivši Tviter, Johanson je kritikovao taj potez, tvrdeći da je "Rusija bezbednosna pretnja" i upozoravajući da je EU potrebno "više, a ne manje, budnosti" u suočavanju sa tim.

- Dozvoliti potencijalnim ruskim špijunima i saboterima lak pristup EU ugrozilo bi bezbednost svih nas. Danas u pismu tražim od mađarske vlade da objasni. Ako njihova šema lakog pristupa predstavlja rizik, mi ćemo delovati - upozorio je poverenik.

U pismu upućenom mađarskom ministru unutrašnjih poslova Šandoru Pinteru, Johanson je dodao da, iako zemlje članice EU imaju pravo da jednostrano izdaju dugoročne vize i dozvole boravka, treba razmotriti "potencijalne bezbednosne implikacije" za ceo blok. 

Promena viznih pravila u početku je prošla uglavnom neprimećeno i privukla je pažnju tek nakon što ju je predsednik Evropske narodne partije Manfred Veber kritikovao u pismu predsedniku Evropskog saveta Šarlu Mišelu. Veber je tvrdio da nova šema "stvara ozbiljne rupe u špijunaži" i pozvao Savet EU da usvoji mere za "zaštitu integriteta" šengenskog prostora i spreči druge članice EU da preduzmu slične inicijative.

Zoltan Kovač, portparol mađarskog premijera Viktora Orbana, odbacio je Veberove reči kao „apsurdne i licemerne" i rekao da je mađarski migracioni sistem „najstroži na kontinentu".

Mađarska, koja trenutno predsedava Savetom EU šest meseci, dugo je kritikovala pristup bloka ukrajinskom sukobu i njegovu politiku sankcija prema Rusiji. Orban se dugo zalagao za prekid vatre i dogovoreno rešenje sukoba. 

Prošlog meseca on je krenuo u, kako je nazvao, ukrajinsku „mirovnu misiju" koja je imala za cilj pronalaženje rešenja za neprijateljstva. Međutim, njegovi postupci izazvali su salvu kritika unutar EU i NATO-a, a neki su pozvali na opoziv mađarskog predsedavanja EU.