03.08.2024.

18:41

Foto: Shutterstock

Planeta

Iran pohapsio desetine visokih oficira zbog umešanosti u ubistvo Hanija! Teheran šokirao svet, njegovi ljudi su radili za Izrael?!

Među uhapšenima su visoki iranski obaveštajni zvaničnici, vojni zvaničnici i osoblje u pansionu koji vodi Korpus iranske revolucionarne garde (IRGC), navodi se u izveštaju. Iranci strahuju da je veliki proboj bezbednosti među visokim zvaničnicima omogućio atentat.

Hapšenja visokog profila uslijedila su nakon što je Ismail Hanijeh, koji je bio na čelu političke kancelarije Hamasa u Kataru, poginuo u eksploziji. On je bio u poseti Teheranu na inauguraciji novog iranskog predsednika i odseo je u pansionu u severnom delu grada.

- Percepcija da Iran ne može da zaštiti ni svoju domovinu ni svoje ključne saveznike mogla bi biti fatalna za iranski režim, jer u suštini signalizira svojim neprijateljima da, ako ne mogu da sruše Islamsku Republiku, mogu da joj obezglave - rekao je Ali Vaez, Iran direktora Međunarodne krizne grupe.

Informer

 

Specijalizovana obaveštajna špijunska jedinica IRGC-a preuzela je istragu i traži osumnjičene za koje se nada da će dovesti do članova tima koji je planirao, pomagao i podržavao ubistvo, prema dvojici iranskih zvaničnika, izvestio je Njujork tajms.

Vest o velikim hapšenjima stigla je nakon što je IRGC u saopštenju naveo da su "razmjer i detalji ovog incidenta pod istragom i da će biti objavljeni u dogledno vrijeme".

Intenzitet i obim istrage Garde otkrivaju u kojoj meri je atentat šokirao i uznemirio rukovodstvo zemlje.

Iranski zvaničnici i Hamas rekli su u sredu da je Izrael odgovoran za atentat, procenu koju deli nekoliko američkih zvaničnika. Izrael, koji je obećao da će uništiti Hamasove kapacitete, nije priznao odgovornost za postavljanje bombe.

Telegraf je ranije izvestio da je Mosad angažovao iranske bezbednosne agente da postave eksploziv u pansion, a zatim ga daljinski detoniraju, ali je zvaničnik Hamasa u Iranu rekao novinskoj agenciji Al-Arabi Al Jadeed da je vazdušna raketa gađala Hanije.

Britanski list navodi da su agenti ipak krenuli i postavili eksploziv u tri prostorije kompleksa, a kasnije napustili Iran. Oni su navodno detonirali bombe iz inostranstva.

- Sada su sigurni da je Mosad angažovao agente iz bezbednosne jedinice Ansar al-Mahdi - rekao je zvaničnik Iranske revolucionarne garde, misleći na jedinicu zaduženu za zaštitu visokih zvaničnika.

Zbog eskalacije na Bliskom istoku, SAD su odlučile da pošalju dodatne ratne brodove i borbene avione u region. Takođe, Amerikanci će zadržati nosač aviona na Bliskom istoku, samo će USS Abraham Linkoln zameniti USS Theodore Roosevelt, koji se nalazi u Omanskom zalivu.