03.08.2024.

19:10

Foto: Printscreen You Tube

Planeta

Izrael će od iranskog napada braniti Jordan i Egipat?! Vašington će stajati po strani, ako Tel Aviv uzvrati Teheranu!

Izraelski Kanal 12 saopštio je da u iščekivanju napada Irana i Hezbolaha, Izrael finalizuje sporazume sa svojim saveznicima o regionalnoj koaliciji koja će osujetiti napad.

Kao zemlje učesnice navedene su SAD, Velika Britanija, Zalivske države i Jordan, koje su spremne da pomognu u presretanju raketa i dronova. To je za koaliciju koja je takođe bila aktivna tokom napada od 13. do 14. aprila.

Izraelski ministar odbrane Joav Galan i američki ministar odbrane Lojd Ostin takođe su ponovo razgovarali. Ističe se i da je u to područje poslato nekoliko američkih brodova sa relevantnim mogućnostima za otkrivanje i presretanje projektila.

Iran i Hezbolah obećali su da će se osvetiti nakon što je u izraelskom napadu na Bejrut ubijen jedan od lidera Hezbolaha Fuad Šukur. Takođe, u Teheranu je izvršen i atentat na lidera Hamasa Ismaila Hanija, za šta većina smatra odgovornim Izrael.

Američki predsednik Džo Bajden je navodno upozorio Benjamina Netanijahua da neće učestvovati u odbrani Izraela ako Izrael, posle očekivanog napada, dodatno eskalira situaciju