03.08.2024.

19:40

Foto: Shutterstock

Planeta

Vašington će poludeti! Venecuela prepušta BRIKS eksploataciju nafte i gasa?! Sada je jasno zašto su SAD krenule na Madura!

Venecuela bi mogla da dodeli prava na eksploataciju nafte i gasa zemljama BRIKS-a, izjavio je novoizabrani predsednik Nikolas Maduro. 

- Ako oni sa severa i njihovi saradnici u svetu naprave grešku svog života, onda će ti naftni i gasni (sporazumi) koji su već potpisani preći našim saveznicima iz BRIKS - rekao je on, prenosi RT na španskom. 

Predsednik Venecuele, čiju su pobedu na izborima osporile SAD i pojedine zemlje Latinske Amerike, podsetio je da "najveće investicije" u oblasti nafte i gasa u Venecueli dolaze iz zemalja BRIKS-a, dodavši da ovaj blok ima "portfolio mogućnosti" koji je privlačan za Karakas.

- Svet više ne zavisi od vladajuće elite u Vašingtonu - rekao je Maduro i napomenuo da "postoji drugi svet i taj svet je otvoren za Venecuelu, sa svim svojim političkim, diplomatskim, kulturnim, ekonomskim, finansijskim, komercijalnim, duhovnim mogućnostima", kao što je i Karakas "otvoren za svet". 

Prvobitno sastavljen od Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južne Afrike, blok BRIKS-a se povećao 1. januara, kada su mu se pridružili Egipat, Etiopija, Iran, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati.